Het nieuwstedelijk maakt theater, tekst, muziek, audio en debat en is stadstheater van Leuven, Hasselt en Genk.

Missie

Het nieuwstedelijk is het stadstheater van Leuven, Hasselt en Genk. Het is een artist-run theaterhuis dat mee vorm geeft aan de stad en de samenleving van morgen. We vertellen verhalen over het leven hier en nu. We geven er klank aan en gaan er over in gesprek. Vanuit de stad richten we ons op de rest van de wereld.

Tekst, theater, muziek, audio & debat vormen de kern van ons artistieke werk. Dat geven we vorm door nieuwe creaties rond hedendaagse en maatschappelijke thema’s, community based projecten, de evenwaardige combi van gesproken tekst & live muziek, de duurzame opbouw van eigen repertoire, het ondersteunen van jong talent en het uitbouwen van een community met ons publiek.

Het nieuwstedelijk werkt op de as Leuven, Hasselt & Genk met 3 verschillende realiteiten en publieken. Zo bespelen we een nevelstad met 1,9 miljoen mensen, van Brussel tot Maastricht. Het nieuwstedelijk speelt in theaters en op locatie, reist in heel Vlaanderen en denkt en werkt internationaal.

Het nieuwstedelijk staat voor verbinding, samenwerking & ondernemerschap. Vanuit een integrale visie verbinden we artiest, publiek, organisatie, maatschappelijk & financieel draagvlak met elkaar. Blik op de toekomst. Nieuwstedelijk.

Lees hier het vervolg / de aanvulling: THIS IS NOT A MISSION STATEMENT


Bekijk hier de tijdslijn Braakland/ZheBilding + de Queeste = Het nieuwstedelijk (1997 - 2016)
Bekijk hier de tijdslijn en de highlights van de periode 2016-2022

ABC

Het ABC van Het nieuwstedelijk is een inspirerend document waarin onze werkingsprocessen gespiegeld worden aan onze waarden en onze visie.Het is een nooit-af document waarin beschreven staat hoe we onszelf als zelfsturende organisatie vormgeven en hoe we ons als medewerkers tot elkaar en de wereld verhouden. Download hier.

Het nieuwstedelijk hecht veel belang aan de waardering van werk en kwaliteitsvolle samenwerkingen. Daarom onderschrijven we Juist is Juist, het charter fair practices van de kunstensector.

Leuven, Hasselt, Genk

In de drie steden maken en brengen we ons volledige programma. We doen dit op maat van elke stad en sluiten er partnerships met culturele en maatschappelijke actoren.

In Leuven vind je ons in OPEK, het openbaar Entrepot voor de Kunsten. Op de kop van de broeiende en bloeiende vaartkom. We huizen er met theaterhuis fABULEUS, de kunsteducatieve organisaties mooss, Artforum, Wisper en de opleiding Luca Drama. In Leuven zijn we bovendien niet als enige stadstheater, we delen die eer met Cie Tartaren en fABULEUS.

In Hasselt openden we na omzwervingen langs o.a. CCHA en het pop-up theater Club Bamstat:  De Nieuwe Zaal. Een volledig uitgeruste theaterzaal die we delen met o.a. Z33 en  inplugden in de bestaande infrastructuur van Campus Hemelrijk in het stadscentrum.

In Genk zijn we artist in residence in C-Mine en vinden we een bijzondere biotoop voor theater op locatie. Meer praktische info over de locaties vind je hier.

202002

In 2015 bliezen het Limburgse theatermakershuis de Queeste en het Leuvense muziektheater Braakland/ZheBilding de kaarsjes van hun huwelijkstaart uit. Samen werden ze Het nieuwstedelijk.  In 2018 sneden we niet één, maar liefst drie verjaardagstaarten aan. Want dit seizoen zouden beide gezelschappen twintig jaar oud geworden zijn.

Het nieuwstedelijk maakt theater met een stevige geut audio. Een podcast bleek dan ook het perfecte medium om terug te blikken.

Vrijwilligers

Onze vrijwilligers helpen ons bij onthaal van artiesten en publiek, tijdens events, bij communicatie en administratie en ondersteunen ons technisch. Dank u wel!

Lynse Coomans, Greet Laseure, Danny De Poorter, Lien Hendrickx, Christine Vranckx, Carine Vanderniepen, Johan Dumont, Laurens Vandevenne, Beeleke Bredero, Elise Swinnen, Els Meuwissen, Gretel Wuytack, Kris Loos, Luc Humblé, Nele Willaert, Alexander Loengarov, Sophie Engelen, Jonathan Sacato Maquilon, Erik Verreyken, Peter Vits, Marina Bruelemans, Cemal Yetismis, Martien Verbeeck, Clara Beel, Hongkai Chen, Elien Colemont, Johan Cops, Odette Vandebroek, Aline Mockers, Dirk Vanhamel, Mia Bonneux, Marleen Manteleers

Ook vrijwilliger voor Het nieuwstedelijk worden? Mail naar info@nieuwstedelijk.be.
DE NIEUWE ZAAL in Hasselt zoekt ook vrijwilligers. Daarvoor mail je naar vrijwilligers@denieuwezaal.be.

Team

Els Theunis
Artistieke leiding
Dramaturgie / Artistieke coördinatie
mail
makerspagina

Maarten Minne
Zakelijke leiding
Mail

Eefje Bosmans (foto: Boumediene Belbachir)

Eefje Bosmans
Dagelijkse leiding
mail

Ellen Haesevoets
Productie
mail

Sabien Van Moorter
productie

Daan tytgat
Techniek /  technisch coördinator
mail

Kenneth Ramaekers
Externe relaties & verkoop
mail

Lien Hendrickx
productie
mail

Lien Joosten
Avondproductie OPEK

Tim Toubac
Communicatie / Publiekswerking
mail

Finn Waters
communicatie
mail

cast & crew

Bert Hornikx
muzikant

Tom Buys
geluid

Stefan De Reese
geluid

Bregt Janssens
techniek

Bart Van Merode
scenografie

Geert Waegeman
muzikant

Joris Caluwaerts
muzikant

Gerrit Valckenaers
muzikant

Prisca Agnes Nishimwe  (foto: Boumediene Belbachir)

Prisca-Agnes Nishimwe
muzikante

Rudy Trouvé
muzikant

Tom Van Bauwel
acteur

Kris Cuppens
acteur

Michael Pas
acteur

Jonas Van Thielen
acteur

Myrthe Luyten
muzikant

Aline Cornelissen
actrice

Rashif El Kaoui
acteur

Prince K. Appiah
acteur

Pieter-Jan De Wyngaert
acteur

Saskia Louwaard
scenografie

Joëlle Meerbergen
kostuum

Lucas Derycke (Foto: Katrijn Van Giel)

Lucas Derycke
Audiomaker

Sara Bomans
scenografie

Matthias Van de brul
acteur

Alejandra Theus
acteur

Joëlle Francis
Acteur

Simone Milsdochter
Acteur

Roel Swanenberg
Regie