Audio is meer dan ooit een belangrijke bouwsteen van Het nieuwstedelijk. Als muziektheatergezelschap maken we bij uitstek theater voor het oor. Maar audio krijgt bij ons ook een plaats in zelfstandige audiowerkstukken, podcasts en andere luisteruitgaves. We organiseren Hoor-luysteravonden en zijn lid van het gelijknamige podcastgezelschap Luyster. We zijn ook leden van het Klankverbond, de vakvereniging voor Vlaamse audiomakers en bijzonder fier dat dit verbond ontstond tijdens één van onze '24 uren van de audio'. 

Een groot deel van ons audiowerk is beschikbaar in streaming, als podcast of zelfs als afzonderlijke app. Je vindt alle projecten op deze pagina.

First Contact
Adriaan Van Aken

Een vroege veertiger, die nooit volwassen is geworden, beseft op een dag dat hij werkelijk alles bezit wat oppervlakkig gezien bij een volwassen leven hoort. Een huis in de stadsrand, een goedbetaalde job, een knappe echtgenote en... een dochter.

Zijn leven leidt hem van luchthaven naar luchthaven, van hotel naar hotel. Pas als zijn dochter zestien jaar wordt (zowat zijn eigen innerlijke leeftijd) en volop haar eigen leven begint te leiden, wekt ze voor het eerst zijn interesse. De man zet alles op alles om haar alsnog te leren kennen. Maar of zij daar nog voor voelt?

Een unieke mix van muziek, strip en theater in appvorm

Download gratis op de Appstore en op Google Play
Meer over dit project lees je hier

Gevoelige mensen
Adriaan Van Aken & Youri Vanuffelen

Gevoelige Mensen is het verhaal van een groep. Van vier dertigers. Die veel voelen. Op een dag ontmoeten ze elkaar. Langs de snelweg. En al gauw beseffen ze dat ze voor het eerst in hun leven ergens bij horen. Bij elkaar.

Beluister op Spotify of via je favoriete podcastapp
Meer over Gevoelige mensen lees je hier

De Kiezer Beslist
Adriaan Van Aken & Joris Caluwaerts

Mogelijks de eerste dansbara politiek podcast. 1500 stoplappen en andere platitudes van Vlaamse en Brusselse politici netjes opgedeeld in categorieën. In het laatste deel neemt te midden van de veelheid aan politieke stemmen, finaal een jongeling het woord, een twintiger, die domweg op zoek is naar zijn plek onder de zon.

Beluister de podcastversie op Soundlcoud of je favoriete podcastapp
Beluister de album versie op Spotify-music
Meer over De Kiezer Beslist lees je hier

de TIEN
Els Theunis, Kenneth Berth en Christophe Aussems

Het nieuwstedelijk sprak met jongeren uit Hasselt op één van de belangrijkste kantelpunten in hun leven: het einde van de middelbare school. Voor hen ligt de toekomst. Keuzes dringen zich op. Werken of studeren? Verwachtingen, dromen en ontgoochelingen worden in kaart gebracht.

Beluister de podcast op Soundcloud of via je favoriete podcastapp
Meer over dit project lees je hier

Een ontgoocheling
Adriaan Van Aken, Sara Vertongen, Lucas Derycke

Project naar aanleiding van de voorstellingen 'Een ontgoocheling' in het Koninklijk Atheneum Antwerpen op De Zomer Van Antwerpen 2017. We streken neer op het Atheneum, lazen de Elsschotnovelle met de leerlingen en interviewden hen daarna over de thema's uit het boekje. Over hun toekomstverwachtingen en de rol die hun ouders daar wel of niet in spelen. Vervolgens goot Adriaan dat interviewmateriaal in korte, speelbare teksten die door een kleinere groep leerlingen werd ingespeeld. Dat materiaal diende als basis voor een audiowandeling door de school.

Beluister hier de vier afzonderlijke audiowandelingen
Beluister hier het audiowerkstuk dat Adriaan puurde uit de wandelingen
Meer over dit project lees je hier

202002
Het nieuwstedelijk

In onze podcast 202002 blikken we terug op twintig jaar Braakland Zhe/Bilding, twintig jaar De Queeste en twee jaar Het nieuwstedelijk.

Beluister op Soundcloud of je favoriete podcastapp
Meer over dit project lees je hier

Over naar jou / Weer over naar jou
Adriaan Van Aken

Audioversie van het theatertweeluik ‘Over naar jou’ (2006) en ‘Weer over naar jou’ (2009) van Adriaan Van Aken. Later bewerkt tot wee strips-met-soundtrack die hij maakte met tekenaar Philip Paquet en muzikant Youri Van Uffelen.

In Over naar jou hoor je de oervorm van De Kiezer Beslist, met Adriaan Van Aken zelf aan het woord als jongeling.

In het tweede deel hoor je Sara Vertongen als late twintiger. Goed opgeleid. En ze weet zich te kleden. Huurt een appartement in de stad. Ze is alleen. Maar in haar hoofd weerklinken duizend stemmen. Ze bezoekt een shoppingcenter. In de stadsrand. Met overdekte parkeerplaatsen. En gratis kinderopvang. Het is volop koopjestijd. En haar hoofd. Dat slaat op hol.

Beluister op Souncloud.

 

 

Lev
Stijn Devillé

Lev schetst een fascinerend portret van de jonge muzikant en uitvinder Lev Theremin, die in 1922 zijn revolutionaire instrument aan Lenin voorstelt: de etherofoon. Tot hoorspel bewerkt en uitgezonden op Klara.

Beluister op Soundcloud

La dissection d'un homme armé
Stijn Devillé

Messcherp fileert La Dissection d’un Homme Armé van Stijn Devillé drie moordverhalen uit de Belgische geschiedenis van de twintigste eeuw: een broedermoord in de loopgraven van 14-18, de aanslag op Julien Lahaut en het lynchen van de tien Belgische paracommando’s aan de vooravond van de Rwandese genocide in 1994.

Beluister op Soundcloud