Audio is meer dan ooit een belangrijke bouwsteen van Het nieuwstedelijk. Als muziektheatergezelschap maken we bij uitstek theater voor het oor. Maar audio krijgt bij ons ook een plaats in zelfstandige audiowerkstukken, podcasts en andere luisteruitgaves. We organiseren Hoor-luysteravonden en zijn lid van het gelijknamige podcastgezelschap Luyster. We zijn ook leden van het Klankverbond, de vakvereniging voor Vlaamse audiomakers en bijzonder fier dat dit verbond ontstond tijdens één van onze '24 uren van de audio'. 

Een groot deel van ons audiowerk is beschikbaar in streaming, als podcast of zelfs als afzonderlijke app. Je vindt alle projecten op deze pagina.

Soldaat Van Aken, de vijand lacht zich dood
Adriaan Van Aken

‘Soldaat Van Aken, de vijand lacht zich dood’ vertelt het verhaal van Lode Van Aken (1943-2021), die geen al te best soldaat was, maar wel één van de eerste huismannen van Vlaanderen werd. Een verhaal dat minstens zoveel om gender en rollenpatronen draait als om zelfredzaamheid, overlevingsstrategieën en plantrekkerij.


Een podcast van Adriaan Van Aken (concept, interviews, montage), Lucas Derycke (dramaturgie, klankbeeld, mixage), Joris Caluwaerts (muziekcompositie- en opname, eindmix), Els Theunis (dramaturgie) en Anouk Kellner (stage). Een productie van Het nieuwstedelijk. Dank aan Johan Petit, Bert Hornikx en alle anderen die meeluisterden.
Met de stemmen van Rik, Nest, Godelieve, Roger en Francis Van Aken, tal van aangetrouwden en extra vrouwelijk perspectief namens Leentje, Veerle en Tamara Van Aken, Kristien Van Ingelgem, Trees Van Gerwen en Hannelore Marynen.

Meer over de gelijknamige voorstelling lees je hier.

Beluister onder andere via Spotify en Apple podcast

Zo Geboren
Kenneth Berth

Raf heeft een vraag voor zijn vader: waarom wilde hij een kind? Samen met podcastmaker Kenneth Berth duikt Raf in de jaren '70 en '80 om het dubbelleven van zijn vader te ontwarren. Het is een tijd waarin veel mannen verstandshuwelijken aangingen om hun seksualiteit te verbergen. In deze podcast hoor je de zoektocht van Raf naar de identiteit van zijn vader. Een identiteit die mee is gevormd door een maatschappij die worstelt met homoseksualiteit.'Zo Geboren' is een podcast van VRT NU in samenwerking met Het nieuwstedelijk

Beluister onder andere via VRT NU

Afscheid van een auto
Adriaan Van Aken

Een verhaal van afscheid. Van autobezit in het algemeen. En van één geliefde auto in het bijzonder. In 1982 reisden romancier Julio Cortazar en fotografe Carol Dunlop van Parijs naar Marseille. Via de Autoroute du Soleil. Aan boord van hun Volkswagenbusje Fafner. Ze deden een volle maand over deze afstand omdat ze op elke snelwegparking die ze tegenkwamen een stop maakten. En op elke tweede parking de nacht doorbrachten! Deze absurd-poëtische reis resulteerde in de roman 'De Autonauten van de Kosmosnelweg'. In 2020 doet theater- en audiomaker Adriaan Van Aken deze reis over. Volgens hetzelfde reglement. Maar in zijn eentje, aan boord van zijn gezinswagen. Doel: na 30 dagen en 60 stops Marseille bereiken en daar zijn wagen van de hand doen. Om vervolgens een autoloos bestaan aan te vatten.

Beluister onder andere via Spotify en Apple podcast
Meer over Afscheid van een auto lees je hier

First Contact
Adriaan Van Aken

Een vroege veertiger, die nooit volwassen is geworden, beseft op een dag dat hij werkelijk alles bezit wat oppervlakkig gezien bij een volwassen leven hoort. Een huis in de stadsrand, een goedbetaalde job, een knappe echtgenote en... een dochter.

Zijn leven leidt hem van luchthaven naar luchthaven, van hotel naar hotel. Pas als zijn dochter zestien jaar wordt (zowat zijn eigen innerlijke leeftijd) en volop haar eigen leven begint te leiden, wekt ze voor het eerst zijn interesse. De man zet alles op alles om haar alsnog te leren kennen. Maar of zij daar nog voor voelt?

Een unieke mix van muziek, strip en theater in appvorm

Download gratis op de Appstore en op Google Play
Meer over dit project lees je hier

Gevoelige mensen
Adriaan Van Aken & Youri Vanuffelen

Gevoelige Mensen is het verhaal van een groep. Van vier dertigers. Die veel voelen. Op een dag ontmoeten ze elkaar. Langs de snelweg. En al gauw beseffen ze dat ze voor het eerst in hun leven ergens bij horen. Bij elkaar.

Beluister op Spotify of via je favoriete podcastapp
Meer over Gevoelige mensen lees je hier

De Kiezer Beslist
Adriaan Van Aken & Joris Caluwaerts

Mogelijks de eerste dansbara politiek podcast. 1500 stoplappen en andere platitudes van Vlaamse en Brusselse politici netjes opgedeeld in categorieën. In het laatste deel neemt te midden van de veelheid aan politieke stemmen, finaal een jongeling het woord, een twintiger, die domweg op zoek is naar zijn plek onder de zon.

Beluister de podcastversie op Soundlcoud of je favoriete podcastapp
Beluister de album versie op Spotify-music
Meer over De Kiezer Beslist lees je hier

de TIEN
Els Theunis, Kenneth Berth en Christophe Aussems

Het nieuwstedelijk sprak met jongeren uit Hasselt op één van de belangrijkste kantelpunten in hun leven: het einde van de middelbare school. Voor hen ligt de toekomst. Keuzes dringen zich op. Werken of studeren? Verwachtingen, dromen en ontgoochelingen worden in kaart gebracht.

Beluister de podcast op Soundcloud of via je favoriete podcastapp
Meer over dit project lees je hier

Een ontgoocheling
Adriaan Van Aken, Sara Vertongen, Lucas Derycke

Project naar aanleiding van de voorstellingen 'Een ontgoocheling' in het Koninklijk Atheneum Antwerpen op De Zomer Van Antwerpen 2017. We streken neer op het Atheneum, lazen de Elsschotnovelle met de leerlingen en interviewden hen daarna over de thema's uit het boekje. Over hun toekomstverwachtingen en de rol die hun ouders daar wel of niet in spelen. Vervolgens goot Adriaan dat interviewmateriaal in korte, speelbare teksten die door een kleinere groep leerlingen werd ingespeeld. Dat materiaal diende als basis voor een audiowandeling door de school.

Beluister hier de vier afzonderlijke audiowandelingen
Beluister hier het audiowerkstuk dat Adriaan puurde uit de wandelingen
Meer over dit project lees je hier

202002
Het nieuwstedelijk

In onze podcast 202002 blikken we terug op twintig jaar Braakland Zhe/Bilding, twintig jaar De Queeste en twee jaar Het nieuwstedelijk.

Beluister op Soundcloud of je favoriete podcastapp
Meer over dit project lees je hier

Over naar jou / Weer over naar jou
Adriaan Van Aken

Audioversie van het theatertweeluik ‘Over naar jou’ (2006) en ‘Weer over naar jou’ (2009) van Adriaan Van Aken. Later bewerkt tot wee strips-met-soundtrack die hij maakte met tekenaar Philip Paquet en muzikant Youri Van Uffelen.

In Over naar jou hoor je de oervorm van De Kiezer Beslist, met Adriaan Van Aken zelf aan het woord als jongeling.

In het tweede deel hoor je Sara Vertongen als late twintiger. Goed opgeleid. En ze weet zich te kleden. Huurt een appartement in de stad. Ze is alleen. Maar in haar hoofd weerklinken duizend stemmen. Ze bezoekt een shoppingcenter. In de stadsrand. Met overdekte parkeerplaatsen. En gratis kinderopvang. Het is volop koopjestijd. En haar hoofd. Dat slaat op hol.

Beluister op Souncloud.

 

 

Lev
Stijn Devillé

Lev schetst een fascinerend portret van de jonge muzikant en uitvinder Lev Theremin, die in 1922 zijn revolutionaire instrument aan Lenin voorstelt: de etherofoon. Tot hoorspel bewerkt en uitgezonden op Klara.

Beluister op Soundcloud

La dissection d'un homme armé
Stijn Devillé

Messcherp fileert La Dissection d’un Homme Armé van Stijn Devillé drie moordverhalen uit de Belgische geschiedenis van de twintigste eeuw: een broedermoord in de loopgraven van 14-18, de aanslag op Julien Lahaut en het lynchen van de tien Belgische paracommando’s aan de vooravond van de Rwandese genocide in 1994.

Beluister op Soundcloud