Afscheid van een auto is geselecteerd voor de prestigieuze Prix Europa in de categorie Audio Documentary. De laureaten worden op 28 oktober bekend gemaakt.
Een podcast over een podcast! VINK: de podcastgids van Nederland is in de wolken met Afscheid van een auto: "De ultieme slow radio".
Wie denkt dat roadtrips aan roadmovies en de Jack Kerouacs van deze wereld zijn voorbehouden heeft het mis. Van Aken bewijst dat het in audio minstens zo goed werkt. De serie is poëtisch in taal en sounddesign, en houdt rekening het risico van verveling: de afleveringen duren een kwartier. En aan het einde van de rit voelt de Citroën als vriend.
Anne Moraal - NRC
Zandman, het heerlijke Radio 1 programma vol met wonderlijke audioverhalen eindigde in juni met vier avonden Afscheid van een auto. Herbeluister hier.
"een nu eens hilarische, dan weer diepzinnige serie"
Zeventien Vlaamse podcasts om te ontdekken - VPRO Gids
Openingsstatement
Aire de Lisses (iets voorbij Parijs), 1 september 2020.
Regels van het spel:
- Twee snelwegparkings per dag aandoen.
- Op elke tweede parking van de dag overnachten.
- De snelweg niet verlaten gedurende de volledige duur van het traject.
- Er geen survivalreis van maken, maar volop gebruik maken van wat de snelweg te bieden heeft aan winkels, restaurants, motels, etc.
- Minstens tweemaal bezoek ontvangen. Voor het gezelschap, maar ook om de vuile was aan mee te geven.
Volgens dit compacte reglement hebben mijn auto en ik vandaag een bijzondere reis aangevat. Eentje van Parijs naar Marseille, via de Autoroute du Soleil. Een reis die een kleine maand zal duren, aangezien er zich goed 55 parkings bevinden langs dit traject. Van kleine aires met alleen een picknicktafel (en hopelijk een toiletgebouw) tot uitgebouwde tanksites met alles erop en eraan.
Mijn voertuig en ik maken deze reis bij wijze van afscheid. Een langgerekt afscheid. Een afscheid van elkaar. Want in Marseille zal ik mijn geliefde gezinswagen verpatsen, met de trein naar huis terugkeren en van dan af een leven leiden zonder ooit nog een auto te bezitten.
Ter voorbereiding heb ik boeken over de klimaatopwarming gelezen. Sommige specialisten beschouwen het soort actie dat ik onderneem als ‘cosmetica’, vergelijkbaar met korter douchen, de verwarming een graadje lager zetten of een vaste weekdag zonder vlees. En de toestand van de planeet is dermate ernstig geworden dat ze nog gelijk hebben ook… Er is meer nodig. En snel!
Wel stellen alle auteurs vast dat de klimaatcrisis nood heeft aan verhalen. Omdat statistieken, hoe onderbouwd ook, ons nog amper lijken te beroeren.
Verhalen vertellen, het heden illustreren met beelden, woorden, geluiden en muziek, dat is toevallig mijn beroep. Dus voelde ik mij geroepen.
Het plan: mijn eigen eerste stap in de goede richting auditief capteren en vervolgens in een podcast en een voorstelling gieten. Tonen dat die stap moeilijk, maar verre van onmogelijk is. Bewijzen dat het nemen van die stap ook nog eens plezant kan zijn, zeker als je er de juiste vorm voor kiest…
Die vorm ontleende ik aan een roman uit 1983, die ‘De Autonauten van de Kosmosnelweg’ heet. Een machtig reisverhaal van Carol Dunlop en Julio Cortazar, een schrijvend liefdeskoppel dat bij zichzelf geconstateerd had dat zij net iets meer tijd spendeerden op snelwegparkings dan andere mensen. Bij zo’n stop hoorde in hun ogen minimaal een bezoek aan het winkeltje, een uitgebreide picknick, een dutje achter het stuur,…
Zo rijpte een plan dat ze in mei en juni 1982 ten uitvoer brachten: Parijs-Marseille in hele korte stukjes, met als inzet het ontdekken van een parallel universum langs de snelweg. Een universum dat ze ‘Parkinglandia’ doopten.
Daarnaast maakten zij ook hun tweede, meer concreet geformuleerde onderzoeksdoelstelling meer dan waar: ze verifiëerden op wetenschappelijke wijze ‘dat Marseille echt bestaat’. Door hun reis daar af te sluiten, waar de weg eindigt en de zee begint.
Goed om weten: beide auteurs zijn kort na hun avontuur overleden. Hun voertuig, een Volkswagenbusje dat ‘Fafner’ heette, bleef leven. Laat ons hopen dat mijn verhaal volstrekt andersom afloopt.
Groet, Adriaan
Afscheid van een auto - de podcast
Wekelijks nieuwe afleveringen op dinsdag en vrijdag! Beluister op spotify, Apple podcast, je favoriete podcastapp of abonneer je via rss.
Benieuwd naar het reisdagboek van Adriaan? Lees het hier.
Extra aflevering podcast: ombouw
Afscheid van een auto - de voorstelling
in beeld
Het grote vertrek op 1 september 2021. Nog niet eens goed op weg, en Adriaan wordt uitgewuifd door Vincent Bylo op Radio 1.
Kort na zijn reis werd Adriaan uitgenodigd op Radio 1 bij Interne Keuken. Beluister hier het gesprek.
Cartuning
Voor zijn laatste reis werd de Xsara Picasso van Adriaan Van Aken omgebouwd tot een reisklaar en beslaapbaar voertuig. Prachtwerk geleverd door Wim De Jaegher en Sara Bomans. Nu is het aftellen naar het vertrek op 1 september!
interview in De Standaard op 26 september 2021
In 1982 ondernamen de Argentijnse romanschrijver Julio Cortazar en zijn geliefde, de Amerikaanse fotografe Carol Dunlop, een bijzondere reis. Van Parijs naar Marseille. Via de vermaarde Autoroute du Soleil.Deze reis zou een volledige maand in beslag nemen. Het koppel had immers een reisreglement voor zichzelf opgesteld dat hen opdroeg om te stoppen bij iedere snelwegparking die ze tegenkwamen en die pas te verlaten als ze die - in de geest van de beroemde ontdekkingsreizigers - aan een grondig onderzoek hadden onderworpen. Ook dienden ze, conform hun reglement, op elke tweede parking de nacht door te brengen. Dat deden ze in de buik van hun voertuig, een Volkswagenbusje, dat ze de naam ‘Fafner’ hadden gegeven. Hun verhaal is nadien in een boek gegoten dat ‘De autonauten van de kosmosnelweg’ heet.
In september 2020 zal ik deze poëtische en licht absurde reis – 30 dagen! 60 stops!- overdoen. Vanuit dezelfde insteek als Dunlop en Cortazar: een voorliefde voor de niemandslanden die snelwegparkings vormen.Maar waar Dunlop en Cortazar hun relatie bezegelden met deze reis en na afloop gewoon weer huiswaarts reden aan boord van Fafner, zal ik de reis in mijn eentje aanvatten. De reistijd zal ik aanwenden om langgerekt afscheid te nemen van zijn trouwe gezinswagen. De Citroën Xsara Picasso, bouwjaar 2005, met kenteken 1-KNL 472 en met bijzonder kenmerk ‘een bluts in de flank, nabij de benzinetank’. Een vrij banale, mosselvormige auto, die anno 2005 toch maar mooi ‘gezinswagen van het jaar’ was.
Ik zal dus niet terugkeren in mijn voertuig. Mijn auto zal ik bij aankomst in Marseille van de hand doen om per trein naar België terug te reizen en aldaar een autoloos bestaan in te zetten. Zo wordt mijn reisverslag een echt tijdsdocument, alsook een persoonlijk verhaal. Een verhaal van afscheid. Van autobezit in het algemeen. En van één geliefde auto in het bijzonder.
auto voor de verbouwing
Xsara Picasso na de verbouwing
Wat een juweeltje