Adriaan Van Aken
Gevoelige Mensen - de podcast

Adriaan Van Aken  Gevoelige Mensen - de podcast

Adriaan Van Aken
Gevoelige Mensen - de podcast

Gevoelige Mensen is het verhaal van een groep. Van vier dertigers. Die veel voelen. Op een dag ontmoeten ze elkaar. Langs de snelweg. En al gauw beseffen ze dat ze voor het eerst in hun leven ergens bij horen. Bij elkaar.

Je leert de vier personages kennen door wat ze doen. Door hoe ze zich gedragen. Door te luisteren naar de kleine gesprekjes die ze met elkaar voeren. En waar de buitenwereld niet of amper in doordringt. Tot die op een dag doodleuk voor de deur van hun motelkamer staat. In de vorm van een radioreporter. Die een reportage over hen wil maken...

Als luisterspel ontstaan in de muziekstudio van muzikant Youri Van Uffelen. Daarna omgezet in een voorstelling met een uitgebreide videosectie. In 2019 in zijn finale vorm gegoten: een podcast!

Gevoelige Mensen (Sensitive People) is the story of a group. Of four people in their thirties. Who feel a lot. One day, the meet each other. Next to the highway. And soon enough they realize that for the first time ever they belong somewhere. With each other.

You get to know the fout characters by what they do. By how they act. By listening to the little conversations they have with each other. Where the outside world barely penetrates, or not at all. Until one day, it casually stands in front of their motel room door. In the form of a radio reporter. Who wants to make a documentary about them...

Created as a listening game in a music stuio by musician Youri Van Uffelen. Afterwards transformed into a performance with a broad video selection. In 2019 molded into its final form: a podcast!

tekst, concept, regie
Adriaan Van Aken

muziek
Youri Van Uffelen

video
Kristof Van Perre

stemcoaching
Sara Vertongen

stemmenwerk
Adriaan Van Aken, Sara Vertongen, Kristof Van Perre, Youri Van Uffelen, Janne Desmet, Tom Van Gijsegem, Rudy Trouvé en Gerrit Valckenaers

drums
Frank Van Weddingen

final mix
Glen Roels

presentatie podcast
Annelies Moons

text, concept, directions
Adriaan Van Aken

music
Youri Van Uffelen

video
Kristof Van Perre

voice coaching
Sara Vertongen

voices
Adriaan Van Aken, Sara Vertongen, Kristof Van Perre, Youri Van Uffelen, Janne Desmet, Tom Van Gijsegem, Rudy Trouvé en Gerrit Valckenaers

drums
Frank Van Weddingen

final mix
Glen Roels

presentation podcast
Annelies Moons

Donderdag03.10.201912:30OPEK, Leuven
Donderdag03.10.201921:30OPEK, Leuven
Dinsdag08.10.201920:15De Nieuwe Zaal, Hasselt

Naar aanleiding van het tienjarig bestaan van Gevoelige Mensen goot theater- en audiomaker Adriaan Van Aken dit groepswerkje in een negendelige PODCAST die je op deze pagina kan beluisteren, maar ook via Spotify en andere streamingdiensten. 

Radiostem Annelies Moons loodst je doorheen de negen afleveringen.

Luister
op Spotify. Klik op volgen om je te abonneren. Liken en sharen is volstrekt toegestaan!

De podcast Gevoelige Mensen is de eerste bijdrage van Het nieuwstedelijk aan LUYSTER, een podcastplatform dat Nederlandstalige podcasts van onafhankelijke audiomakers verzamelt en verdeelt.

Check luyster.be

Bij de voorstelling Gevoelige Mensen uit 2009 hoorde een uitgebreide videosectie. Wanneer je deze combineert met het hoorspel verkrijg je weer een nieuwe versie van dit verhaal. Een film met alles erop en eraan, maar meer nog dan door de beelden van Kristof Van Perre, aangedreven door stemmen en muziek. 

In 2010 werd het hoorspel Gevoelige Mensen behandeld op VPRO Radio 6 tijdens De Avonden met Lotje Ijzermans. Zij interviewde Adriaan gedurende een uur en weefde er meerdere fragmenten uit het audioverhaal doorheen.

Luister HIER.

Je praat maar door. Je vindt het fijn.
Om bij de gevoelige mensen te zijn.

(Luc De Vos in 'De Volgende Dag')

Aan zowat alle projecten van Adriaan Van Aken ligt er wel een liedje aan de basis. Shoplifters of the world unite van The Smiths bij Dansen Drinken Betalen, I know it's over van diezelfde Smiths bij Immaculata,...

Gevoelige Mensen ontleende zelfs zijn titel aan een lied. Eentje van Gorki dat De Volgende Dag heet en het plezier om als eenzame ziel deel uit te mogen maken van een groep heel mooi weet te vatten. Beluister het hierboven.

Van Akens verhaal vindt zijn vaart in de livesoundtrack van Youri Van Uffelen. Komt tot leven in de geprojecteerde roadmovie, die zich naadloos mengt in de livevertelling aan de dj-tafel. Passend sober, maar overtuigend acteerwerk trekt de luisteraar en de kijker binnen in de anekdotiek van een handvol mensenlevens. Onder een koepel van melancholie bouwt Van Aken aan een eigen romantiek. Die van de zoekende stadsmens, half gedeprimeerd, maar toch ook half hoopvol. (Stijn Dierckx in De Morgen vanop TAZ 2012)

Naast kleppers als Hitler is dood (2009) en Hebzucht (2012) bleef Gevoelige Mensen wat onder de radar. Onbegrijpelijk, want deze muzikale documentaire/roadmovie moet iedereen gezien hebben. Adriaan Van Aken schreef een rauw maar melancholisch verhaal over vier dertigers die tevergeefs de buitenwereld op een afstand proberen te houden. Ze vluchten de snelweg op, gibberend als rebelse pubers, tot het volwassen leven hen losjes langs rechts inhaalt. Het ruwe camerawerk, de soundtrack en het ingetogen spel zuigen je mee in dat zo herkenbare verlangen om de tijd stil te zetten, om eeuwig in het moment te zijn. (Evelyne Coussens in De Morgen n.a.v. TAZ 2012)

De kracht van de voorstelling schuilt in de pittige cocktail van het sobere maar ijzersterke acteerwerk, de steengoede en live gespeelde soundscape van Van Uffelen en de knappe roadmovie van Van Perre die op het scherm achter de acteurs wordt geprojecteerd. (Els Van Steenberghe in Knack)Gevoelige mensen flitst voorbij als de betere dj-set. Beeld, geluid, samples, stemmen, muziek, live of geregistreerd – het raast en kolkt als de hoofden van de gevoelige protagonisten. Film en muziek staan naast de acteurs, ze hangen er niet als opsmuk bij. Evenmin verdrinken de acteurs in alle technologie die hen omgeeft. Ze spelen ermee zoals dat hoort voor dertigers in de eenentwintigste eeuw. De computeromgeving is een natuurlijke theaterhabitat geworden. (Inés Minten via Theatermaggezien.be)