Jonas Van Thielen
De Leeuw van Vlaanderen / een tribute

20.08.2020 23.08.2020

Jonas Van Thielen De Leeuw van Vlaanderen / een tribute

Jonas Van Thielen
De Leeuw van Vlaanderen / een tribute

De integrale filmklassier De Leeuw van Vlaanderen van Hugo Claus, naar Consciences gelijknamige klassieker, solo op toneel brengen in iets meer dan een uur? Jonas Van Thielen doet het onmogelijke! Hij draaft met het aanstekelijk enthousiasme van een kleine jongen die helemaal opgaat in een ridderverhaal. Jonas speelt alle rollen, van Jan Decleir tot Julien Schoenaerts. Naast dialogen en zwaardgevechten trakteert hij op heel wat extra weetjes, roddels en hilarische anekdotes over de film, de opnames en de acteurs. Tussendoor fileert hij de ambitie van de Vlaamse en Nederlandse producenten om een grootse historische spektakelfilm te realiseren zonder het nodige budget.

De film uit 1984 ging de geschiedenis in als een flop - Knack recenseerde hem als ‘de geeuw van Vlaanderen’ - maar deze theatervoorstelling was in 2011 alvast dé publiekslieveling op Theater Aan Zee!

Het nieuwstedelijk vroeg Jonas om zijn De Leeuw van Vlaanderen / een tribute deze zomer te hernemen voor het Hasseltse publiek, coronaproof én met nieuwe live muziek van Bert Hornikx. 

Playing the movie classic The lion of Flanders by Hugo Claus, based on the classic by Conscience, solo on stage in a little over an hour? Jonas Van Thielen does the impossible! He gallops with the igniting enthousiasm of a boy that completely merges into the knight's tale. Jonas plays roles, from Jan Decleir to Julien Schoenaerts. Apart from dialogues and sword fights, he blesses us with extra trivia, gossips and hilarious anecdotes about the movie, the filming process and the actors. In the meantime, he dissects the ambition of the Flemish and Dutch producers to make a great historical spectacle film without the necessary budget.

The film, originally from 1984, went down in history books as a complete failure. But this theatre performance was the crowd pleaser in 2011's 'Theater aan Zee' festival!

Het Nieuwstedelijk asked Jonas to do a reprise of his De Leeuw van Vlaanderen / a tribute this Summer for the public in Hasselt, corona proof and with live music by Bert Hornikx.

tekst
Hugo Claus & Jonas Van Thielen

spel
Jonas Van Thielen

muziek
Bert Hornikx

originele creatie
2007

coproducent
Het Laatste Bedrijf

text
Hugo Claus & Jonas Van Thielen

actor
Jonas Van Thielen

music
Bert Hornikx

original creation
2007

coproducer
Het Laatste Bedrijf

Donderdag20.08.202016:00OP LOCATIE Speelplaats De Hazelaar / De Nieuwe Zaal, Hasselt
Vrijdag21.08.202020:00OP LOCATIE Speelplaats De Hazelaar / De Nieuwe Zaal, HasseltUitverkocht
Zaterdag22.08.202010:00OP LOCATIE Speelplaats De Hazelaar / De Nieuwe Zaal, Hasselt
Zaterdag22.08.202017:00OP LOCATIE Speelplaats De Hazelaar / De Nieuwe Zaal, HasseltUitverkocht
Zondag23.08.202020:00OP LOCATIE Speelplaats De Hazelaar / De Nieuwe Zaal, HasseltUitverkocht

De Leeuw Van Vlaanderen - Een Tribute in het VRT Journaal van 21 augustus 2020

"Geef Claus een intiem kamerspiel, genre Vrijdag, Het sacrament en je zag zo de hand van de meester, maar bij De leeuw van Vlaanderen voelde je hem voortdurend verloren lopen in zijn eigen film.

Daar kun je Jonas Van Thielen niet van verdenken: die is heer en meester op zijn speelvlak waar hij met brio zowel de wijsheid van een reeks oude mannen neerpoot als de speldrift van een te slim kind met adhd.

Jonas Van Thielen: de man die zijn volk leerde spelen!
Om te lachen, zeker.
Maar ook ontroerend.

Ga er vanavond naar kijken, of een andere keer."

-- Marc Didden in De Morgen n.a.v. Theater aan Zee 2011

Jonas Van Thielen kon je bij Het nieuwstedelijk eerder aan het werk zien als acteur in Groupe Diane, Eén van hen en VUUR. Volgend seizoen speelt hij mee in Man in de Mist. Daarnaast is Jonas een duivel-doet-al die je misschien kent als interviewer van filmsterren in De Laatste Show, als verhalenverteller uit Ten Oorlog, als imitatietalent in Tegen De Sterren op of als huppelende kindervriend in Dag Sinterklaas.

 

Bert Hornikx is als muzikant een vaste waarde bij Het nieuwstedelijk. Zo maakte hij muziek op drums, digitale marimba, synthesizer of elektronica voor o.a. Hoop, Schroot, Groupe Diane,Wie we zijn, VUUR en Hybris. Volgens seizoen is Bert ook van de partij bij Man in de Mist.

De nieuwe Vlaamse vlag

Van 20 tot 31 augustus kan je achter de ramen van De Nieuwe Zaal komen kijken naar de foto's en vlaggen van het kunstproject 'De nieuwe Vlaamse vlag'.  Het nieuwstedelijk laat dit werk van Noortje Palmers, Jasper Declercq en Johan Theeuwes graag in dialoog gaan met de voorstelling 'De Leeuw van Vlaanderen / een tribute'.  Je kan de foto's en de vlaggen van 20 tot en met 31 augustus bekijken achter de ramen van De Nieuwe Zaal.

Dat de Vlaamse vlag een grote politieke lading heeft, valt niet te ontkennen.  Maar volgens kunstenaardsduo Jasper Declercq en Noortje Palmers is de Vlaamse vlag momenteel niet het symbool van alle Vlamingen.  De Vlaamse vlag en identiteit worden volgens hen te vaak gemonopoliseerd door de rechtse politieke partijen. 

Samen met grafisch ontwerper Johan Theeuwes ontwierpen ze daarom een alternatieve Vlaamse vlag, met een rood hartje in plaats van een rode tong.  Een vlag waar elke Vlaming zich achter kan scharen, die verenigt in plaats van verdeelt.   

Om het inclusieve verhaal nog extra kracht bij te zetten, creëerden ze ook acht alternatieve vlaggen met telkens een ander accent.  

Een echte vlaggenwissel is niet het doel. Ze willen vooral het debat aanzwengelen en de Vlaming op een andere manier naar de vlag laten kijken.
Je kan alle vlagontwerpen gratis downloaden.

www.vlaamsevlag.be

 

Met dank aan: Noortje Palmers, Jasper Declercq, Johan Theeuwes en z33.

Noortje Palmers
Hugo Claus op de filmset van 'De Leeuw van Vlaanderen' (Koninklijk Belgisch Filmarchief)
Jan Decleir en Julien Schoenaerts in 'De Leeuw van Vlaanderen' (1984)

Buiten

Muziek, dans en theater beleven op verrassende locaties: daarmee trekt het zomerprogramma ‘Buiten’ de volgende weken door Hasselt.

Muziekodroom, B-Classic, Het Nieuwstedelijk en Tout Petit zorgen voor een frisse wind door de culturele agenda van ‘Zomer in Hasselt’, met een programma dat focust op lokale makers. In openlucht, op drie te ontdekken locaties met meer dan 30 producties!

Ontdek hier het volledige programma