Vrij op 8 mei

08.05.2023

 Vrij op 8 mei

Vrij op 8 mei

Tien theaters openen op 8 mei om 8 uur ‘s avonds hun deuren voor een cultureel programma rond de herdenking van de verzetsstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van de Duitse bezetting. Bij ons kan je in OPEK Leuven en De Nieuwe Zaal Hasselt terecht!

Woensdag08.05.202420:00OPEK, Leuven
Maandag08.05.202320:00OPEK, Leuven
Maandag08.05.202320:00De Nieuwe Zaal, HasseltUitverkocht

We herdenken de bezetting en het verzet, we vieren de vrijheid.

Verzet begint met het stellen van een vraag, wist de wijze dichter Remco Campert. Waarom kennen wij zo weinig van de helden die vochten en stierven voor de vrijheid in WO II? Op 8 mei 1945 gaf nazi-Duitsland zich officieel over. In heel Europa barstten bevrijdingsfeesten los. Daarna bleef 8 mei lang een officiële feestdag, die bij ons werd afgeschaft in de jaren ’70.

Elders in Europa viert men op 8 mei wel nog het herstel van vrede, democratie en vrijheid. Ook de vrijheid van kunstenaars. Daarom nemen wij artiesten nu mee het voortouw om op 8 mei onze kwetsbare vrijheden opnieuw te eren en te vieren.

Wij wachten de beslissing over een nieuwe vrije dag niet af, maar beginnen nu al met onze feestelijke herdenking. In onze culturele huizen en verenigingen, en in zoveel mogelijk gemeenten. Met voorstellingen, concerten, interviews, debatten, documentaires … Over toen én nu. Want wat is herdenken waard, als we het niet ook durven hebben over vandaag?

 

Naar de website van Vrij op 8 mei

Leuven 2023

Acteurs Tom Van Bauwel, Michaël Pas, Alejandra Theus, Matthias Van de Brul, Rashif El Kaoui,... brengen samen met studenten van LUCA Drama, spelers van Cie Tartaren en jongeren van fABULEUS fragmenten uit Hitler is dood en de monoloog Schop van Freek Mariën/

Erik Wijnen vertelt over het lokaal verzet en het verhaal van het toen 14-jarige Leuvens verzetsmeisje Hortense Daman.

Dit zijn de namen, een marathon voorleessessie van de namen van verzetsstrijders, wordt gelivestreamd.

Leuvense zesde middelbaar scholieren delen de belevenissen van hun reis naar Weimar / Buchenwald.

Prince K. Appiah en een dj-set vol protestsongs ronden de avond af.

Een samenwerking tussen de drie Leuvense stadsgezelschappen Het nieuwstedelijk, fABULEUS en Compagnie Tartaren i.s.m. Het Kwartier, 30CC en LUCA School of Arts. Met de steun van Hart Boven Hard, Platform 2103 en de 8 mei coalitie Leuven.

Hasselt 2023

Sara Vertongen van Het nieuwstedelijk is gastvrouw van de avond en speelt met Kris Cuppens een scène uit Hitler is Dood van Stijn Devillé.

Karin De Greeve in gesprek met René Lambrechts over het ongelooflijke verhaal van zijn Limburgse verzetsfamilie.

Unieke fragmenten uit het audio en beeldarchief. 

Documentaire 'Colette'. 

"Documentaire over de 92-jarige Colette Marin-Catherine, die na 74 jaar het kamp bezoekt waarin haar broer tijdens de Tweede Wereldoorlog werd opgesloten en uiteindelijk stierf. Zowel broer als zus vochten destijds mee met het Franse verzet. Om geen oude wonden open te halen, heeft zij het kamp Mittelbau-Dora nooit eerder bezocht. Wanneer zij geschiedenisstudente Lucie leert kennen, besluiten zij samen het kamp te bezoeken om toch nog herinneringen van haar broer op te halen. Bekroond met de Oscar voor beste korte documentaire."

Stan Martens en Colette Goossens lezen uit Zijn oorlog in de luwte van Tuur Devens , een verslag over de overlevingsstrategieën van diens schoonvader

Bert Hornikx is onemantrommelkorps van dienst

Het Citékoor Genk en Omroerkoor Hasselt zingen verzet !

Een programma van Het nieuwstedelijk en Cinema Zed i.s.m. de 8 mei coalitie Limburg

Vrij Op 8 Mei from De Studio on Vimeo.

Dit zijn de namen

In WOII stierven 15.000 Belgische verzetshelden. Geëxecuteerd, onthoofd, doodgemarteld, op straat neergeschoten … Vaak doodgewone burgers die buitengewone dingen deden tegen de bezetter. Helaas zijn ze zowat allemaal vergeten. Hoog tijd om dat veranderen! “Historicus Dany Neudt tweette eerst dagelijks over ‘helden van het verzet’. De massale respons leidde tot een vzw en een website met dezelfde naam, tot een eerste verzetsnovelle door Tim Van Steendam en tot Verzetscafés in Gent, Antwerpen en Brugge. En straks ook het evenement ‘Dit zijn de namen’.” Van zaterdagavond 6 mei om 18u tot maandagavond 8 mei om 20u30 worden de namen voorgelezen van alvast 8.500 vermoorde verzetshelden. Met slechts twintig seconden per naam, met hun beroep, leeftijd en plaats van overlijden erbij, duurt dat al twee volle dagen. De samenstelling van de namenlijst gebeurt in samenwerking met Cegesoma, het Belgische expertisecentrum voor de geschiedenis van de conflicten van de twintigste eeuw, en de Dienst Archief Oorlogsslachtoffers van het Rijksarchief. Deze eerbetuiging wordt live gestreamd vanuit het Fort van Breendonk. Destijds was het een ‘SS-Auffanglager’, nu is het een Nationaal Gedenkteken.