Alle vierentwintig goed!

27.11.2020

 Alle vierentwintig goed!

Alle vierentwintig goed!

5 jaar Het nieuwstedelijk.
Een muziektheatergezelschap waardig, vieren we dat met muziek. Meerbepaald met één muzikale passage, één nummer, één song of één staaltje audiofonie uit iedere voorstelling die we de afgelopen vijf jaar maakten (of opnieuw op repertoire namen). Dat resulteert in 24 items. 22 ervan vind je binnenkort op een mooi uitgegeven CD. Het volledige, 24 tracks tellende album vind je op de streamingplatforms.

01 Hebzucht - Gerrit Valckenaers - uit ‘Hebzucht’, BZB 2012.

De openingstrack van het album is ook het oudste nummer van de hele cd. Technisch gezien is het een pre-nieuwstedelijk nummer, maar als onderdeel van de trilogie Hebzucht, Angst, Hoop uiteraard een belangrijk deel uit onze geschiedenis. Van de trilogie is het de laatste 'zuivere' Braakland productie. De opvolger Angst was een coproductie tussen BZB en de Queeste en Hoop was 100 pct. nieuwstedelijk. 

Gerrit Valckenaers over dit nummer: "Het is een versie die ik dit jaar opnam en die de begin- en eindmuziek van Hebzucht samenbrengt. In het begin heb ik een opname van een van de nutteloze machines van Jean Tinguely gebruikt, die gaat langzaam over in het geluid van spiegelscherven die klinken alsof ze in een machine worden vermalen. Daarboven een synthloop die door barokmuziek geïnspireerd is, een soort perpetuum mobile, en een basklarinet- en pianolijn."

02 Denk ik - Joris Caluwaerts & Adriaan Van Aken feat. Johan Petit - uit: ‘PLAAT’, HNS 2021.

De tweede track op Alle vierentwintig goed heb je nog nooit gehoord. Het komt niet uit één van onze voorbije voorstellingen maar is een werkstuk dat zal staan op PLAAT van Adriaan Van Aken en Joris Caluwaerts. Je hoort de stem van Johan Petit van MartHa!tentatief. Hem kon je bij ons aan het werk zien in de lecture performance Het einde is nabij. Eén van de zeldzame keren dat er voor een nieuwstedelijk voorstelling géén muziek werd geschreven. Maar met deze kunstgreep is dat dus mooi opgelost.

De tekst die je hoort heeft ook een mooie geschiedenis met het gezelschap. Het is een redenering die Dirk De Wachter maakte tijdens onze De Stand Der Dingen (georganiseerd door de onnavolgbare Christel Dusoleil) na Sabine Sabine Sabine (de allerlaatste BZB voorstelling!). Johan zat in het publiek en was zo overrompeld door dat gesprek dat hij het stande pede heeft opgenomen. Over de liefde. Denk ik.

 

 

03 En Avant - Geert Waegeman & Prisca Agnes Nishimwe - uit ‘Geel Hesje’, HNS 2020.

Met En Avant zitten we helemaal in het nu. Het is één van de opzwependere tracks uit Geel Hesje. Een fantastische samenwerking tussen Geert Waegeman, één van onze oermuzikanten en de bijzondere nieuwe aanwinst Prisca Agnes Nishimwe.

De muziek van Geel Hesje is ontstaan tijdens een aantal improvisatiesessies. Van de ideeën die er tijdens die sessies uit sprongen hebben ze nummers gemaakt. Live zoeken ze die spontaniteit ook op en mikken ze naar dat hier-en-nu-moment, waardoor de songs elke voorstelling wel wat anders klinken. De opname die je hier hoort, is gemaakt op Kade Ecowerf, waar we de voorstelling deze zomer hebben gespeeld. Terwijl Prisca zingend rondloopt, en de vrachtwagens en treinen op de achtergrond passeren.

Helaas moest de tournee onderbroken worden en kan je Geel Hesje niet meer live zien. (Hoewel: hou onze kanalen volgende week in de gaten, we hebben wat in petto!)

 04 Kuiswals - Joris Caluwaerts w/ Benjamin Boutreur, Lot Vandekeybus & Tim Coenen. - uit: ‘Een Ontgoocheling’, HNS 2017.

We hebben de voorbije vijf jaar veel muziek van Joris Caluwaerts mogen horen, maar in een ontgoocheling hoorden we wellicht de meeste 'klassieke' versie van Joris. Dat orgel en die bezetting zullen er zeker wat mee te maken hebben. Naast Joris hoor je Lot Vandekeybus op bastuba, Benjamin Boutreur op sopraansax en Tim Coenen aan de percussie.

Eén twee drie, één twee drie én poetsen maar!

05 Een Leven Lang - Geert Waegeman feat. Simone Milsdochter - uit: ‘Leni & Susan’, BZB 2014. Tekst: Stijn Devillé. Voice edit: Adriaan Van Aken. Voice recording & mixage @ Finster Studio.

Nummer 5 is een nieuwe versie van deze bijzondere monoloog uit Leni & Susan. Met wat slimme ingrepen werd het nummer minder theater en meer popsong. Een song die zeker en vast in de Audiofoon-lijst van Adriaan Van Aken zou passen. Spreken op muziek op bijzonder hoog niveau met dank aan Simone Milsdochter en Geert Waegeman. Beide meesters in dit vak. 

Overigens werkte Simone Milsdochter onlangs weer samen met Geert Waegeman aan de audionovelle Avondland. Iets helemaal anders, maar een even intense audofiele trip!