Adriaan Van Aken
Weer over naar jou

Adriaan Van Aken Weer over naar jou

Adriaan Van Aken
Weer over naar jou

Ooit een theatertweeluik. Nu twee strips-met-een-soundtrack. Soundtracks die het leestempo van de gemiddelde lezer volgen, bepalen of zelfs lichtjes de hoogte in jagen. En van lezen meer dan ooit een ervaring maken. Zeker tijdens de liveversie. Die vindt plaats in bibliotheken, concertzalen of exporuimtes. De drummer tikt af, het publiek slaat het boek open en we zijn vertrokken. Samen lezen. Met de muziek als bindende factor. Van een vreedzame manifestatie gesproken.

Een late twintiger. Goed opgeleid. En ze weet zich te kleden. Huurt een appartement in de stad. Ze is alleen. Maar in haar hoofd weerklinken duizend stemmen. Ze bezoekt een shoppingcenter. In de stadsrand. Met overdekte parkeerplaatsen. En gratis kinderopvang. Het is volop koopjestijd. En haar hoofd. Dat slaat op hol.

‘Over naar jou’ (2006) en ‘Weer over naar jou’ (2009) zijn uitgegeven bij Bries (www.bries.be).

scenario
Adriaan Van Aken

tekeningen
Philip Paquet

compositie
Youri Van Uffelen
gitaren
Youri Van Uffelen
bas
Tim Liebaert
drums
Ephraïm Cielen

In de pers

Wat is er boeiend aan een verhaal waarin niet veel gebeurt? Sinds 'De avonden' weten we dat het kan. Van Aken en Paquet gebruiken een aantal technieken die je als lezer danig bezighouden. Ze vertellen hun verhaal met horten en stoten; je haalt het niet in je hoofd om weg te zappen. Er zitten goeie woordspelingen in de tekst, en, net als in deel een, van die uitgekookte clichés waarmee de reclame en de medemens ons bedotten. Taal en tekening gaan bij dit alles vlekkeloos samen. En Paquet is een klassebak. Niet alleen heeft hij een attractieve en expressieve tekenstijl, hij zit ook nooit om een visuele verrassing verlegen. Dat herkenbare Antwerpen bijvoorbeeld, of verschillende stroken die samen een geheel vormen, of dat diepe rood dat hij zo mooi met zwart laat contrasteren. Sterke boekjes. (IV in Stripgids)

De auteurs hebben hier wederom een bijzonder knap album gemaakt waarin de (troosteloze) sfeer hand in hand gaat met rake observaties over de marketingtrucs van de grote concerns, het onvermogen tot communicatie met de medemens, en de holle en futiele manieren waarop mensen hun bestaan proberen kleur te geven. Het boek laat je na het lezen met een wat wrange smaak in de mond achter. Wrang omdat het zo'n rake schets is van de doelloze consumptiedrang van de mens. (Gonzo - magazine over vernieuwende kunst en cultuur)

De schrijver schetste een raak en treffend beeld van de realiteit, de tekenaar maakte er prachtige tekeningen bij die het wanhopige gevoel van ik-ben-alleen-op-deze-****-wereld nog versterken en de muzikant componeerde een soundtrack die het geheel gelukkig iets beter verteerbaar maakt. (sb in Metro)

Van Aken vertelt op een erg persoonlijke manier die de beleving voor de lezer versterkt. De mooie prenten met veel herkenbare plaatsen (M&H, Weinegem Shopping Center) versterkt dat gevoel nog. Door dat realistische niveau stemt deze strip tot nadenken. Echt happy wordt een mens er niet van, al gaat Van Aken niet bepaald de pessimistische toer op. De absurde situaties waarin deze jonge vrouw verzeild geraakt maken het een stuk lichtvoetiger. Wie hierbij dromerige of ijle muziek verwacht komt bedrogen uit. Van Uffelen zorgt voor stevige rock met een strak ritme en herkenbare riffs. De sporadische rustige passages bieden korte momenten voor meditatie en reflectie. Al bij al een passende soundtrack bij dit verhaal waarin ernst en absurde humor hand in hand gaan. Het geheel geeft een aparte leeservaring die de moeite meer dan waard is. (wida in Het Nieuwsblad)

Opnieuw voegen de beelden meer toe aan de tekst dan letterlijke illustraties. Ze expliciteren de tekst, maken hem soms harder, maar tonen ook dat de auteurs het denken in beelden, compleet met grafische metaforen die in een strip zo goed werken, helemaal onder de knie hebben. Tekenaar Paquet voelt zich als een vis in het water in zulke hedendaagse stedelijke settings. Net zoals 'Over naar jou' wordt 'Weer over naar jou' vergezeld door een soundtrack, die door Youri Van Uffelen speciaal voor de strip werd gecomponeerd. Zo wordt het multimediale karakter van het muziektheater dat Van Aken gewoonlijk maakt, zo veelzijdig mogelijk omgezet in een leeservaring, die crescendo gaat naar de dramatische ontknoping. (Gert Meesters in Knack)

Een onverwachte meerwaarde is de soundtrack van Youri Van Uffelen. Strip-met-soundtrack is een ongewoon concept. In dit geval zit de moeilijkheid vooral in het afstemmen van je leestempo op de muziek, maar wanneer dat lukt, is het een interessante ervaring, en alleszins meer dan zomaar een gimmick. Interessant: Paquets Over naar jou is heruitgegeven, met ook een eigen soundtrack. (Michel Kempeneers in De Standaard)

In zijn typische tekenstijl levert Paquet weer een mooi boek af. Wie het werk van Paquet kent, zal dus niet verrast worden. Uiteindelijk draait het bij Paquet om sfeerschepping. Daar slaagt hij in, al zijn het niet direct good vibrations. Tijdens en vooral na het lezen van dit boek zit je met een onbehaaglijk gevoel. Een gevoel van frustratie ook. En dat is precies wat het boek lijkt te beogen. Dit is géén strip als tussendoortje, dit neigt naar een pamflet. Bovendien is dit een conceptalbum. Bij het boek hoort immers een cd die je opzet als je begint te lezen. De soundtrack van Youri Van Uffelen werd speciaal voor het boek gecomponeerd en gidst je erg behoedzaam door het verhaal. Je wordt als lezer uitgedaagd om het juiste vertelritme te zoeken en eens dat lukt, merk je dat de combinatie woord/beeld/muziek erg goed werkt. En nu: Weer over naar Jou... (Tim Roels op Stripspeciaalzaak.be)

Tegelijk met nieuweling Weer over naar jou verscheen ook de tweede druk van de strip-met-soundtrack Over Naar Jou (2006).