Theater Malpertuis
Varkensstal

25.05.2024

Theater Malpertuis Varkensstal

Theater Malpertuis
Varkensstal

En als je nu niks wil met je leven
Als je niet voor of tegen iets bent
Als je gewoon met rust gelaten wil worden
door vrienden en vriendinnen met daadkrachtige idealen
door ouders die de wereld van je verwachten
Als je dat allemaal niet wil
Maar gewoon wat op jezelf wil zijn
zoals Julian
Als je genoeg hebt aan je eigen wereld in je hoofd
die al complex en interessant genoeg is
Als je geen ambities hebt voor macht en positie
Ben je dan een loser of ben je dan een held?

Varkensstal gaat over de strijd van een jongvolwassene die in opstand komt tegen de gevestigde orde. Lukt het Julian om het eeuwig draaiende vliegwiel te stoppen of zijn de systemen gewoon te sterk?


Aan de basis van de voorstelling ligt de theatertekst Porcile (1967) van de Italiaanse cineast-dichter Pier Paolo Pasolini (1922-1975). Het is één van zijn scherpste maar ook grappigste teksten. Een metafoor ook, want niets is wat het lijkt in dit krankzinnige verhaal dat zich voor de gelegenheid afspeelt in Vlaanderen in 2023.

 

productie Theater Malpertuis
tekst Pier Paolo Pasolini
tekstbewerking en regie Piet Arfeuille
spel Tania Van Der Sanden, David Geysen, Geert Vaes En Pieter Verelst
dramaturgie Dominique Willaert
kostuums Jana Roos
scenografie Steve Salembier
licht Rik Teunis
geluid Iben Stalpaert


Met de steun van De Vlaamse Gemeenschap
Gerealiseerd met de steun van de tax shelter maatregel van de Belgische wetgever via Flanders Tax Shelter

Zaterdag25.05.202420:00OPEK, Leuven

Over Pier Paolo Pasolini


Pier Paolo Pasolini (1922-1975) was een gevierd Italiaans schrijver en filmregisseur. Zijn eerste gedichtenbundel publiceerde hij toen hij aan de universiteit van Bologna studeerde. Samen met z’n moeder ging hij begin jaren ‘50 in een verpauperde buitenwijk van Rome wonen. Zijn eerste romans gaan dan ook over de lotgevallen van de arme sloebers uit de achterbuurten. In 1961 debuteert hij als filmmaker. Zijn films waren compromisloos en daarom ook vaak omstreden. Pasolini moest zich meer dan eens voor de rechtbank verantwoorden. Op 2 november 1975 werd hij vermoord aangetroffen op een strand in Ostia. Tot op vandaag zijn er sterke vermoedens dat Pasolini om politieke redenen is vermoord.

 

In de pers

“Arfeuille werpt via zijn twistende figuren terechte vragen op. Met welke politieke bril bepalen we wat burgerlijk ongehoorzaam is? Waarom veroordelen we de ene actie als kannibalisme en vieren de andere als slim ondernemerschap?” (Gilles Michiels, De Standaard, 15/12)

“Dat beeld blijft bij na Varkensstal: de nihilist die zich verzet tegen elke ideologie, en dat alleen kan door zich erbij neer te leggen. Food for thought.” (Gilles Michiels, De Standaard, 15/12)

“De politieke boodschap, voor zover Arfeuille die expliciet brengt, komt helder over. De macht over de naoorlogse westerse samenleving, tot op de dag van vandaag, blijft in handen van hypocriete grootbankiers en -industriëlen. (Klaas Tindemans, Etcetera, 21/12)

“Als de strijd van deze tijd een duel is tussen vrijheid en verantwoordelijkheid, dan is Arfeuilles antwoord duidelijk: Julian met al zijn lastige vragen dient de democratie beter dan Ida met haar modieuze antwoorden.” (Wouter Hillaert, Pzazz, 02/01)

“Zo etaleert Varkensstal onder al zijn actuele commentaar vooral een terugverlangen naar de dwarse eigengereidheid van de avantgarde, terwijl de wind van de (theater)wereld de andere kant uitwaait.” (Wouter Hillaert, Pzazz, 02/01)