Toneeltekstleesavonden

04.09.2020 11.01.2021

 Toneeltekstleesavonden

Toneeltekstleesavonden

Een nieuwe toneeltekst. Een tafel. Mensen. Meer heb je niet nodig voor een toneeltekstleesavond onder theatertekstaficionados. Theatermaker Nico Boon doet het al jaren in Antwerpen, maar nu ter gelegenheid van Shakespeare is dead – het internationaal festival voor nieuwe toneelschrijfkunst installeren we deze traditie ook in Leuven. Wil je weten wat we gaan lezen? Hou onze facebookpagina in de gaten. Interesse? Kom af naar OPEK!

Maandag14.09.202020:00OPEK, Leuvenwinnaar toneelschrijfprijs 2020
Maandag28.09.202020:00OPEK, Leuven
Maandag19.10.202020:00OPEK, Leuven
Maandag16.11.202020:00OPEK, LeuvenVanwege covid-19Geannuleerd
Maandag14.12.202020:00OPEK, LeuvenVanwege covid-19Geannuleerd
Maandag11.01.202120:00OPEK, LeuvenVanwege covid-19Geannuleerd

Op maandag 19 oktober lezen we Insulted. Belarus(sia) van Andrei Kureichik.


Uit solidariteit met de mensen en de theatergemeenschap van Wit-Rusland lezen we Insulted. Belarus (sia) van de Wit-Russische toneelschrijver Andrei Kureichik, Insulted. Het stuk vertelt het verhaal van de eerste maand van de Wit-Russische revolutie. De bevolking protesteert nadat president Alexander Loekasjenko de overwinning behaalde bij de omstreden verkiezing.De personages in de tekst zijn geïnspireerd door de echte politieke leiders en demonstranten.

Op maandag 28 september lezen we Lungs van David Macmillan. 

Met 'Lungs' schreef Duncan Macmillan een flitsende dialoog vol humor en diepgang over één van de ingewikkeldste vragen voor jonge koppels:

Mag je in deze tijden van onzekerheid en klimaatverandering wel een nieuw mens op de wereld zetten?

 

We lezen de vertaling van Teunkie van der Sluijs.Nu ook te zien als 'ademen' bij Het Nationale Theater.

De eerste tekst die we gaan lezen is de winnaar van de Toneelschrijfprijs 2020: Immens van Vincent van der Valk en Casper Vandeputte.

De Duitse filosoof Friedrich Nietzsche werd ook wel ‘de filosoof met de hamer’ genoemd, omdat hij alles wat tot dan toe voor waarheid werd aangenomen, consequent omverwierp. Volgens Nietzsche moet ons leven een zekere grootsheid en intensiteit bezitten. Misschien wel zijn bekendste uitspraak – ‘God is dood’ – heeft tot op de dag van vandaag een grote weerslag op ons leven.

Vincent van der Valk is acteur en schrijver. Hij speelde bij o.a. Theater Utrecht en Toneelgroep Oostpool. Van der Valk schrijft literatuur (DasMag), televisie (Fenix) en toneel (Orkater, Naomi Velissariou). Immens is het zevende theaterproject dat Vincent en Casper samen maken.

Casper Vandeputte (1985) is een Nederlands toneelregisseur en schrijver. Sinds zijn afstuderen in 2008 maakte hij theatervoorstellingen bij onder meer Huis van Bourgondië, Het Lab en Toneelschuur Producties. Vanaf 2013 is hij verbonden aan het Nationale Toneel.

Wil je er bij zijn, reserveer dan hier je plaatsje

Bestel de tekst bij De Nieuwe Toneelbibliotheek