Sara Vertongen
Naast / Wish you were here

Sara Vertongen Naast / Wish you were here

Sara Vertongen
Naast / Wish you were here

Ieder mens is een verhaal. Soms verzonnen, soms echt. Maar altijd een web van gebeurtenissen, ontmoetingen en woorden. Na ons gaan die verhalen verloren. Niemand onthoudt ze. Maar wat als iemand deze verhalen verzamelt?

Theatermaakster Sara Vertongen en muzikant Gerrit Valckenaers gaan – na een succesvolle dwaaltocht in Leuven - op zoek naar de verhalen en de klanken van de Antwerpse wijk Luchtbal. Een wijk, losgekoppeld van de rest van de stad, met vijfduizend inwoners en maar liefst dertig verschillende nationaliteiten… Hoe drinken zij hun koffie?

Op basis van interventies in de wijk, interview- en opnamemateriaal, werken Vertongen en Valckenaers, bijgestaan door dramaturge Els Theunis en videoman Kristof Van Perre, een veelkleurige buurtvertelling uit. Een stuk theater op locatie, dat bestaat uit een spannende audiowandeling door de wijk en een intieme voorstelling op de zestiende verdieping van één van de beruchte Torens (zie foto).

Naast (wish you were here) komt tot stand in samenwerking met CC Luchtbal en de Stad Antwerpen, met de steun van Cera.

Van 18 tot 29 januari 2011, telkens om 18u, 19u, 20u en 21u. Verzamelen aan CC Luchtbal, Columbialaan 110, 2030 Antwerpen Luchtbal. Daar begint alvast de audiowandeling (wees erop gekleed!), die je in een half uurtje naar een appartement in de buurt leidt, waar de voorstelling begint.

Sara Vertongen: Concept, Tekst & Spel
Gerrit Valckenaers: Muziek
Els Theunis: Dramaturgie
Adriaan Van Aken & Stijn Devillé: Coaching
Thomas Verachtert: Techniek, Decor & Productie
Sallie Leerschool: Stage
Peter Cnops: Stage Productie
Kristof Van Perre: Videotrailers
Sarah Blokken: Decor

Co-Productie CC Luchtbal& Stad AntwerpenMet de steun Van Cera

Op een nacht vind ik een deur. Versierd met ballonnen. ‘Happy Birthday’.
Die open blijkt te staan. Mensen die niet bang zijn. Ik ruim hun keuken op. Dek de kinderen wat beter toe. Voer een gesprek met het slapende paar. Ik voel mij welkom. Alsof het feit dat ik hier ben binnengedrongen, getolereerd zou worden als ik hier word ontdekt. Ik bedank hen voor het vertrouwen.Het is 4u47.

Ineens zie ik ze.De stad en haar tussenruimten.
Ineens zie ik ze.
Openingen. Groot genoeg om jezelf in te verliezen.
Ik zie. Alles wat onbenut blijft. Alles wat blijft liggen.
De verantwoordelijkheid die het met zich meebrengt.

Stop motion teaser voor de NAAST (Wish You Were Here)- voorstelling in Luchtbal (Antwerpen). Getekend: Kristof Van Perre op een heerlijk muziekje van Gerrit Valckenaers, getiteld " 'k kan het al aan".

Ik ben de waakster over uw verhalen.
Ik vind ze belangrijk.
Ik wil weten.

EERSTE ACTIE: 'Neerstrijken'

 

TWEEDE ACTIE: 'Wilt u met mij praten?'

WILT U MET MIJ PRATEN? Deze actie vond plaats op VRIJDAG 25 OKTOBER 2010 tussen 16 en 18u aan een tafeltje in de Columbiastraat in Antwerpen Luchtbal.

Op het tafeltje staat een bordje:

"WILT U MET MIJ PRATEN?"
"WOULD YOU LIKE TO TALK?"

"ER IS KOFFIE EN SOEP (halal) !"
"THERE IS HOT COFFEE AND SOUP ( halal) !"

 

DERDE ACTIE: "Onderweg"

Deze actie vond 24u op 24u plaats van maandag 25 tot donderdag 28 oktober 2010 op de sintelbaan (aan de sporthal) in de Columbiastraat, 2030 LUCHTBAL.

Daar stapte acteur Patrick Verveuren vier dagen lang op een loopband. Met een zware rugzak op. Hij legde zodoende ettelijke kilometers af zonder ooit ergens te arriveren. Af en toe rustte hij uit in zijn tentje of warmde hij soep op op zijn Campinggaz.

Het idee is gebaseerd op de mythe van Sisyfus.

We probeerden om via het beeld van 'de man die onderweg is naar nergens' buurtbewoners ertoe te brengen om Patrick aan te spreken.

VIERDE ACTIE: 'Troostmobiel'

TROOSTMOBIEL. Op 1 en 2 november brachten wij TROOST. Wij kwamen naar u toe met pudding, koffie, limonade en een (anoniem) luisterend oor. Op het bordje naast onze Troostmobiel stond geschreven: HEEFT U NOOD AAN EEN BEETJE TROOST? DO YOU NEED CONSOLING TODAY? EST CE QUE VOUS AVEZ BESOIN DíUN PEU DE CONSOLATION? WELKOM IN DE TROOSTMOBIEL.

VIJFDE ACTIE: 'Alice

'ALICE' was een LIVE-documentaire over een bewoonster van de Luchtbal. Via een een multicamerasysteem en een videoscherm buiten op straat, krijgt u inkijk in haar appartement in de Philadelphiastraat. En in haar leven. Alice houdt bordjes met vragen omhoog. "Eet u vaak alleen?" of "Woont u graag op Luchtbal?" Het publiek op straat kan reageren en het verloop van haar middag mee bepalen via sms en telefoon.

De actie ALICE vond plaats op VRIJDAG 26 NOVEMBER 2010 in de PHILADELPHIASTRAAT 14, 2030 ANTWERPEN LUCHTBAL.

DOORLOPENDE ACTIES: 'Berichten'

Deze acties zijn ongenummerd omdat ze doorlopend plaatsvonden en op heel veel verschillende plekken.

- Het ophangen van boodschappen van liefde in de wijk.

- Het verstoppen van briefjes met boodschappen in bibliotheekboeken, tussen de pakken friet bij Frituur Jan en de éénpersoonsmaaltijden van de GB Contact (hoe toepasselijk, die naam). Zo'n boodschap kan zijn: "Niet bang zijn! Er zijn er meer zoals wij" of "Ou est-ce que vous vous sentez à la maison?" Er stond telkens een telefoonnummer bij dat je kon bellen of de coördinaten van deze website.

- Het verspreiden van zeven ultieme tips om te overleven in de wijk Luchtbal. Deze werden aan bushaltes, op bankjes en telefooncellen geplakt. Bijvoorbeeld: "Droogkast nr. 8 in de wasserette is stuk. Pas op, de machine slikt uw geld in, ook al werkt ze niet"