Sara Vertongen
Naast / Hinterland

Sara Vertongen
Naast / Hinterland

Weet je waarom er bijbels liggen in hotelkamers? Omdat mensen houvast willen.Je gaat naar bed met al je kleren aan, zodat je klaar bent om te vertrekken.Maar wat als je de grens van het vluchten hebt bereikt? Ik bedoel: het moment dat je beslist achteruit te beginnen lopen zodat je niemand uit het oog verliest.Waarom hangen daklozen altijd rond aan stations?

James Ensor legde jarenlang het zicht op de daken achter zijn huis en de straathoek beneden vast vanuit zijn mansardekamer. Elke dag hetzelfde beeld. Het huis is nu afgebroken. Enkel het venster waardoor hij keek, wordt bewaard in een opslagruimte. Vroeger kon je voor 50 frank op de dijk een telescoop huren om respectabel te gluren.Mensen kijken die mensen kijken.Nu komt u gewoon langs op het festival en legt het uur van afspraak vast. Voor een privé-ontmoeting tussen u en deze stad.

Na 2 bijzondere locatieprojecten in Leuven en de wijk Luchtbal in Antwerpen ensceneert Sara Vertongen nu voor u een reconstructie van haar gesprekken met de bewoners van Oostende - haar tijdelijke en permanente dolers:“Wat is het dat jou redt?”

concept en tekst Sara Vertongen
muziek Gerrit Valckenaers
spel Charlotte Bongaerts
begeleiding Els Theunis , Sebastian De Witte (stage)
met dank aan iedereen in Oostende die dit project mogelijk maakte zowel de zichtbaren als de onzichtbaren