Stijn Devillé
Lev

Stijn Devillé Lev

Stijn Devillé
Lev

Moskou 1922. De jonge muzikant en uitvinder Lev Theremin demonstreert in het Kremlin een revolutionair instrument voor Lenin: de etherfoon. Het geheimzinnige ding zendt elektro-akoestische stralen uit, die Lev beïnvloedt met zijn handen. Zo speelt hij muziek. Zwaar onder de indruk stuurt Lenin de jonge Lev op een wereldwijde promotour en geeft hem daarbij de opdracht te infiltreren in Amerikaanse wetenschappelijke kringen. Maar op bevel van Stalin wordt Lev een tijdje later gekidnapt door de KGB en naar Siberische kampen gestuurd...

Lev is een waanzinnige, spannende en muzikale roadmovie-op-toneel en werd in 2004 overal op laaiend enthousiaste reacties ontvangen. Omdat wij zelf niets dan goeie herinneringen overhouden aan deze voorstelling, nemen we ze nu kortstondig terug op repertoire.

Tekst & regie

Stijn Devillé

Spel

Dirk Buyse

Muziek

Geert Waegeman & Rudy Trouvé

Beluister de audioversie

 

de lucht
is blauw.
zeer zeer blauw
en ik sta
op het rode plein
voor mij ligt – het kremlin
roodomwald het bleke kremlin
met aan de poort de wacht
de sentinel
van hieruit zie ik hem staan
ik kijk. en adem.
ik loop op de poort af
de wacht. de sentinel. ik
knik. hij knikt.
loop ongehinderd binnen.
de wacht voorbij. 

het is maart. de lucht is blauw...

 

Recensie

Braakland/ZheBilding vaart dit seizoen op kruissnelheid. Lev zet hun missie om nieuwe muziek met het vertelde woord te huwen in stijl verder. In Lev plaatsen ze drie raskunstenaars op scène.(Els Van Steenberghe via Urbanmag.be)

 Acteur Dirk Buyse neemt ons op zijn bekende flamboyante wijze mee op de levensreis van Theremin, meanderend tussen overmoed, liefde, wanhoop en berusting. (Elke Van Campenhout in De Standaard)

Spel en muziek zijn sterk. De rol van Leon Theremin wordt verdienstelijk vertolkt door de witgemaande Dirk Buyse, die geloofwaardig is in zijn combinatie van statige wetenschappelijkheid en manische verbittering. (Jan Vollaard in NRC Handelsblad) 

Dirk Buyse heeft genoeg aan zijn expressieve stem, een overheadprojector en enkele eenvoudige rekwisieten om zijn rol de nodige geloofwaardigheid te geven, terwijl Devillé voor een eenvoudige maar effectieve beeldtaal kiest. (Dirk Steenhaut in De Morgen)

 Het is een voorstelling die je laat genieten van een waanzinnig, maar een écht verhaal, waarbij je bovendien een pracht van een intrigerend concert met uitzonderlijke vibraties te horen krijgt. Good vibrations! (Pol Arias via Radio 1)

Een schepping van ongekende schoonheid, ontstaan uit de perfecte balans tussen muziek en woord. Het maakt van ‘Lev’ een meesterwerk waar men nooit op uitgekeken raakt. (Guido Lauwaert in De Tijd)

Video ter promotie van de voorstelling LEV van Braakland/ZheBilding, waarmee we een nieuwe videotraditie willen opstarten: een filmpje in de zeer mooie lift van OPEK in de aanloop naar elke première aldaar.

Affichebeeld