Sara Vertongen
CONTRA

18.03.2024 19.05.2024

Sara Vertongen  CONTRA

Sara Vertongen
CONTRA

Samen met de Stad Genk en de UAntwerpen, maakt Het nieuwstedelijk deel uit van het Europese onderzoeksproject CONTRA, dat op zoek gaat naar de positieve kracht van maatschappelijk conflict in binnenstedelijke transities: CONflict in TRAnsformations. In dit internationale project worden universiteiten, steden en theaterhuizen uit België, Nederland, Polen, Portugal en Noorwegen met elkaar verbonden. We maken geen voorstelling, maar gebruiken theatrale tools om de interactie tussen deelnemers en buurtbewoners zélf te transformeren.

In Genk focussen we op de thematiek van wateroverlast en overstromingen door het veranderend klimaat. Wat als je buurt volledig onder water loopt? Zou het dan niet handiger zijn als we allemaal een woning op wielen hebben, zodat we gewoon kunnen verhuizen als het nodig is? Theatermaakster Sara Vertongen vroeg zich af of dit ook vragen zijn waar de inwoners rond de Stalenstraat in Genk van wakker liggen. Kunstenaar Stef Lemmens maakte voor haar een tiny house op wielen. Hierin zal ze de komende weken gaan wonen in die drukke Stalenstraat. En van daaruit in gesprek te gaan met de inwoners. Over wonen en het hebben van een eigen plek. En over de angst voor de toekomst en de verandering van de omgeving.

De apotheose van haar project is niet toevallig op Pinksteren waar Sara de bewoners en het water met elkaar laat praten in een zelfverzonnen samen gecreëerd ritueel. Gemeenschap maken is niet enkel mensen samenbrengen en ownership geven over hun verhaal, maar zoals politiek filosofe Chantal Mouffe stelt, ook het erkennen van het aanwezige conflict en de poging daar een plek en een vorm voor te vinden.

 

een project van Sara Vertongen in samenwerking met UAntwerpen, stad Genk en Het nieuwstedelijk met dank aan Jester

Zondag19.05.202414:00NTBSlotritueel CONTRA

Sara krijgt de VRT op bezoek! Herlees het volledige artikel hier

CONTRA gaat van start

Sara is vandaag hartelijk verwelkomd met haar woonwagen door de kindjes van de basisschool De bladwijzer in Genk. Ondanks de regen zijn er toch heel wat nieuwsgierigen komen kijken naar wat die woonwagen op de parking van hun school staat te doen.

Dag 2

De woonwagen stond vandaag opgesteld aan het buurthuis in Genk. De gure wind hield de bezoekers niet tegen om te komen kijken. Morgen zal het huis op wielen zich verplaatsen naar de Stalenstraat in Genk. 

Dag 3

Na een paar tussenstops heeft het huis op wielen dan toch een leuk plekje in de Stalenstraat in Genk gevonden. 

 

Dag 4

Op uitnodiging van de basisschool de Bladwijzer in Genk, mocht Sara vandaag op de speelplaats gaan staan. Samen met de leerlingen heeft ze getest hoeveel kinderen er eigenlijk in zo'n ultra-tiny house passen. Tot ieders grote verbazing waren het er wel zestien. Volgens één jonge paste de hele school er wel in, maar dan was "het wel niet meer zo gezellig als nu.". Naast de vele praktische vragen: "Maar mevrouw hoe gaat u naar het toilet?" kreeg Sara alvast mooie tekeningen en een bosje zelf geplukte bloemen cadeau. 

De dag van de Genkse gastvrijheid.

Vandaag stond Sara geparkeerd op de drukke Stalenstraat. Een straat voor handelaars, bedoelt voor de commerce, maar het was een dag vol vrijgevigheid. Zo gaf buurtbewoonster Sabien de laatste duw aan de wagen om hem op de parkeerplaats te krijgen. Tegen de middag kwam buurtbewoonster Mia Sara gratis lunch brengen. Gewoon om te laten zien hoe gastvrij ze in Genk wel niet zijn. Toen Sara 's avonds in de alweer gietende regen naar de volgende plek trok, zwaaide de deur van een zaak open en kreeg ze spontaan een drankje aangeboden: "From me for you. No I don't worry about the climate. It's okay. All will be okay.". 

Dag 6

De werken aan het buurthuis zijn van start gegaan en dat zorgt ervoor dat water het thema is van de gesprekken van vandaag. Sommige bewoners zijn er erg positief over. Andere bewoners geloven dat de werken, bedoelt om het wateroverlast aan te pakken, zelf de oorzaak zijn van het feit dat ze hun kelders moeten leegpompen. De werkmannen zelf zijn verbaasd dat ze al op 2 meter diepte op grondwater gestoten zijn: "Alsof er hier een ondergrondse rivier zit." 

Dag 7

Damlaya damlaya gol olur, bir damla sel olur. Sara haar wagen stond vandaag vlakbij een lokaal geparkeerd waar vrouwen lessen Nederlands volgen. Sara vertelde hen over haar tocht en vroeg hen naar hun verhalen met water: "in Iran hebben we nooit overstromingen want we vangen het water op in diepe, ondergrondse putten, maar hier heb ik een natte kelder...". Haar vriendin vertrouwde Sara toe dat ze altijd bang is als het stormt want ze heeft als kind haar dorp zien verdwijnen in een aardverschuiving. Zo leerde Sara ook dat het Turks heel veel spreekwoorden heeft over water: "druppel na druppel vormt het meer. Ook één druppel kan een overstroming veroorzaken.". In de avond trok Sara door de regen weer verder met haar wagen. Vanaf morgen zal ze mensen ontvangen die met elkaar in gesprek willen gaan over hun visie op de toekomst. Ze is er helemaal klaar voor!