‘t is als een film
en soms draait die weer efkes

Affiche
Relaas van de ramp
De Ramp van Godsheide in zijn volledigheid beschrijven is bijna onmogelijk.
Alexander Schreuder - dramaturg bij de Queeste - vat de hoofdlijnen van deze dramatische gebeurtenis samen in een bondige tekst.

Godsheide is een gehucht van de gemeente Hasselt en sinds 1845 een parochie waarvan de kerk is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Bezoeking. In 2008 telde Godsheide 2347 inwoners. De aanleg van het Albertkanaal splitste Godsheide genadeloos in twee: Godsheide en Malpertuus.
Historisch gezien ligt Godsheide op de grens tussen Hasselt, dat in de middeleeuwen behoorde tot het graafschap Loon, en Diepenbeek, dat aan het hertogdom Brabant toebehoorde. Wie de naam Godsheide hoort of leest, denkt aan heide van God. Maar de naam Godsheide komt ergens anders vandaan. Godsheide werd vroeger geschreven als Goetschey – Goedscheyde – Goetsche en nog later als Godschey. ln het plaatselijk dialect wordt dat uitgesproken als Godske. Dat woord bestaat uit twee delen: goed of god en schei of scheide. De meest waarschijnlijke invulling voor god of goed is domein. Schei betekent grens of scheiding. Godsheide betekent dus scheiding tussen twee domeinen (Hasselt en Diepenbeek). Deze oude benaming vindt waarschijnlijk haar oorsprong in een vroegere grensafpaling.
Talentwerking
De Queeste maakt regelmatig ruimte voor waardevolle samenwerkingen met prille theatermakers. Binnen de context en het netwerk van ons theatermakershuis dagen we hen uit en werken we mee aan de realisatie van hun wilde plannen en artistieke toekomstdromen. Voor deze talentwerking gaat de Queeste regelmatig coproducties aan met andere cultuurhuizen.
Coproductie met C/O
netwerk voor talentontwikkeling
Voor BOVEN WATER werkt de Queeste voor het eerst samen met C/O, het nieuwe netwerk voor talentontwikkeling in theater en dans (Nederlands Limburg).
Christophe Aussems, artistiek leider van de Queeste, is tot eind 2014 als directeur gedetacheerd naar C/O om dit nieuwe project op te starten.
Beide organisaties slaan nu de handen in mekaar in het kader van het talentontwikkelingstraject van regisseuse Suze Milius.
Suze Millius
Suze Milius (°1986 Maastricht) studeerde aan de opleiding Acting International Paris en de Regie Opleiding Toneelacademie Maastricht. Haar afstudeervoorstelling werd in 2012 genomineerd voor de Ton Lutzprijs. Ze werkte als regisseuse o.a. bij Toneelgroep Maastricht, Laika, National Theatre Academy Oslo, David Weber Krebbs en Urland. Sinds kort runt ze samen met Stefan Jakiela haar eigen organisatie House Crying Yellow Tears.
Bij de Queeste speelde Suze eerder mee in VROENHOVER BRUG.
Reacties publiek
"Adembenemend!" H.P. uit Antwerpen - via facebook
"Meer dan puike voorstelling. Over de hele lijn af. Als theaterliefhebber en (nieuwe) Godsheidenaar: WARM aanbevolen. 2 extra voorstellingen. Snel zijn is de boodschap. Tnx queeste." R.R. uit Hasselt - via facebook
"Het was een mooie avond dankzij jullie. Pluim voor regie en acteerwerk." H.B. uit Hasselt - via facebook
"Vanavond 'BOVEN WATER ' gezien van de Queeste! Prachtige aangrijpende voorstelling! Sereen gebracht door schitterende cast in sterke regie" P.V.G. uit Kortrijk - via twitter
"Beklijvende voorstelling #bovenwater bijgewoond dr #dequeeste over ramp met vlot in Godsheide waarbij 35 kinderen verdronken. #warmaanbevolen" N.J. uit Hasselt - via twitter
"Ik heb een schitterende voorstelling gezien. Deze voorstelling verdient een prijs. Geweldig. Zeer goede regie. En zeer goede spelers. Een topper. Bedankt." M.M. uit Maastricht - via mail
"Ik ben sinds 15 jaar een toneelbezoeker. Ik heb met verbijstering de voorstelling meegemaakt (gezien is een te kleine uitdrukking). Ik ben er nu (24u later) nog niet goed van. De opbouw van het stuk en het inlevingsvermogen van de acteurs vond ik ronduit subliem. Ik geraak niet over dit stuk uitgedacht; het blijft constant in mijn gedachten. Moest ik betrokken partij geweest zijn, denk ik niet dat ik het stuk had kunnen uitkijken .... En zoveel zoveel invalshoeken werden zelfs nog niet aangeraakt (de onderwijzer, de veerman !!) Een prachtige prestatie wat mij betreft! Dank hiervoor." E.N. - via mail
" Het was fantastisch! Schitterend gedaan." K.S. - via facebook
Pers
03/10/13 - aankondiging op LimburgActueel
05/10/13 - Radiointerview met dramaturg Alexander Schreuder in Cultuurcafé van L1 (NL)
08/10/13 - artikel in Het Belang van Limburg
8/10/13 - in het TVL journaal
9/10/13 - artikel in Het Laatste Nieuws
10/10/13 - Pierre Houben aan het woord bij Radio 2 Middagpost. Beluister hier het geluidsfragment opnieuw (vanaf min 42:25 - 44:42)
12/10/13 - artikel in Het Belang van Limburg
12/10/13 - radiobespreking op L1 (NL)
14/10/13 - artikel in De Standaard
15/10/13 - artikel in De Limburger (NL)