In de Noordzee staan meer dan 900 olie- en gasplatformen verspreid over de territoriale wateren van verschillende Europese landen. Maar terwijl onze vraag naar energie alleen maar toeneemt, raken de olie- en gasvelden in Europa stilaan uitgeput. Wat overblijft zijn onbemande schroothopen, te midden van de zee.
Met de tijd zijn de poten van de oude platformen getransformeerd in kunstmatige riffen, waarop koralen en zeedieren zich hebben gevestigd. Het boorplatform wordt zo een symbolische plek waar wetenschap, industrie en zeeleven samenkomen.
Met deze voorstelling proberen we een intiem portret van de Noordzee te schetsen vanuit verschillende perspectieven: een mariene wetenschapper, een lokale visser, een offshore arbeider en het klanklandschap van de zee zelf.
We vertrekken daarvoor vanuit een luisterende houding: wat vertellen de klanklandschappen van de Noordzee ons? Wat is onze relatie met de zee? Wat verlangen we van de zee en wat geven we haar terug? Hoe gaan we om met toekomstige klimatologische uitdagingen? En heeft de zee voor ons waarde als zee, los van haar waarde voor de mens?
Na haar master Taal- en Letterkunde begon Lotte Nijsten in 2016 aan de opleiding Radio aan het RITCS. Haar audiowerk ‘Noëlla’ werd genomineerd voor de Prix Europa in de categorie Radiofictie. In 2020 studeerde ze af met haar audiodocumentaire ‘Nachtkijker’.
Gillis Van Der Wee is een sound designer met een focus op de volatiele verhouding tussen het klanklandschap en muziek. Hij behaalde een diploma Sociologie aan de KULeuven en studeerde in 2018 af in de richting ‘Sound Design’ aan het RITCS, School of Arts. Momenteel werkt hij als field recordist, sound designer en componist voor verschillende onafhankelijke film- en audiomakers.