In de Noordzee staan meer dan 900 olie- en gasplatformen verspreid over de territoriale wateren van verschillende Europese landen. Maar terwijl onze vraag naar energie alleen maar toeneemt, raken de olie- en gasvelden in Europa stilaan uitgeput.
Met de tijd zijn de oude platformen getransformeerd in kunstmatige riffen, die voedsel en bescherming bieden aan zee-organismen. Het productieplatform wordt zo een symbolische plek waar mens, technologie en zeeleven samenkomen. In Booreiland wordt een auditief portret van de Noordzee geschetst vanuit drie perspectieven: een team mariene biologen, een groep arbeiders uit de olie- en gasindustrie, en het klanklandschap van de zee zelf. De voorstelling vertrekt vanuit een luisterende houding: wat vertellen de klanklandschappen van de Noordzee ons? Wat is onze relatie met de zee? Wat verlangen we van de zee en wat geven we haar terug? En heeft de zee voor ons waarde als zee, los van haar waarde voor de mens?
Booreiland is een transdisciplinaire voorstelling op het snijpunt van documentaire, klankkunst en performance, waarin luisteren centraal staat. Met het documentaire materiaal dat we op een onderzoeksschip en een olie-en gasplatform verzamelden, schetsen we in deze audiovoorstelling het spanningsveld tussen het diepgewortelde geloof in eindeloze economische groei en de gevolgen daarvan op de ecosystemen van de Noordzee.