Dirk Bouts onderzocht de mogelijkheden van realisme en het verbeelden van de echte wereld, zodat de toeschouwer zich beter kon inleven in de boodschap die het beeld moest uitdragen. Maar hoe zijn personages zich zelf voelen, dat zie je in de figuren van de schilder van de stilte nergens. Het nieuwstedelijk gaat op zoek naar de emoties van de ander door je letterlijk andermans perspectief te laten ervaren en zo je eigen blik in vraag te stellen.
Hoe iemand een situatie beleeft, wordt gekleurd door vorige ervaringen. Hoe iemand een ruimte ervaart en er zich in durft te bewegen ook. We zitten allemaal vast in onze eigen waarheid. Maar eens je iets ziet, kan je het niet niet zien. Begrijpen is: in staat zijn van perspectief te veranderen, omdat dat je blik op de waarheid verruimt.
‘BLIK’ is slim ervaringstheater dat onze blik in een andere richting stuurt zonder het moraliserende vingertje in de lucht te steken. Over zien en gezien willen worden, terwijl we in een individualistische maatschappij snel de neiging hebben de andere kant op te kijken. Het bekijken - en bekeken worden - waard.
Lees de enthousiaste reactie van PZAZZ recensente Daphne De Roo
Voor het stadsfestival lieten alle programmamakers zich inspireren door de 15de-eeuwse Vlaamse Meester Dieric Bouts. De Leuvense schilder bekeek de dingen op een andere, vernieuwende manier. Vandaag worden wij ook een beetje Bouts en verbreden we jóuw horizon. Het resultaat beleef je bij BLIK. Verruim je blik en laat je verrassen tijdens New Horizons | Dieric Bouts Festival in Leuven.