De dikke Devillé

De dikke Devillé is nu te koop!

 

De dikke Devillé. Toneel I. Over leven en werk in tijden van ongebreidelde groei.
Uitgeverij International Theatre & Film Books

Paperback, gebonden, 792p.
€ 39,90

Stijn Devillé schrijft al ruim een kwarteeuw toneelstukken, die internationaal werden bekroond en opgevoerd en zo misschien wel tot de belangrijkste in de recente Nederlandse toneelletterkunde zijn gaan behoren. Zijn werk onderscheidt zich door de diepe, morele ontroering en zijn scherpe, ritmische taal. In deze bundel worden negen stukken samengebracht, die gekenmerkt worden door hun maatschappijkritische zin en ingaan op leven en werk aan het eind van de twintigste en het begin van de eenentwintigste eeuw. Devillé analyseert maatschappelijke structuren en hoe herkenbare, kwetsbare personages ermee in botsing geraken.

Voor de meermaals gelauwerde trilogie Hebzucht, Angst & Hoop ontving Devillé in 2017 de Vijfjaarlijkse Prijs van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. Gesprek met de regen werd in 2021 bekroond met een Britse Eurodram.

Devillé is toneelschrijver en theatermaker en is directeur van Het nieuwstedelijk – theaterhuis Leuven, Hasselt & Genk. Zijn theaterteksten schrijft hij in nauwe samenwerking met dramaturge Els Theunis. Met hun theatergezelschap Braakland/ZheBilding wonnen ze in 2011 de Vlaamse Cultuurprijs voor de podiumkunsten.

9,6 (een verweer)
Groupe Diane
Geel Hesje

Buffering
Gesprek met de regen

Hebzucht
Angst
Hoop

Mooie jaren

 

In een tweede bundel worden tien stukken samengebracht over geweld, oorlog en vrede.

“Een slinks en confronterend spel met de sympathie en antipathie van de toeschouwer: hoever mag idealisme gaan, wanneer wordt geoorloofd protest terreur, is gewapende actie überhaupt ooit geoorloofd, en wat zijn de alternatieven? Als er iets op de leeslijst moet voor alle jongeren van nu, dan is het dit.” Gaea Schoeters in De Standaard der Letteren over Groupe Diane.

“Ik heb zelf vaak mijn tanden stuk gebeten op goed politiek theater, jaren aan een stuk, en nooit is het me echt gelukt om een tekst te schrijven met de juiste info, de juiste helderheid, de juiste dramatische kracht, een tekst die boogt op het juiste evenwicht tussen geïmpliceerde woede en inzicht. Dat is Stijn Devillé dus wel gelukt. Straf.” Jeroen Olyslaegers over Angst.

“Het vuurwerk wordt geleverd door de vlijmscherpe, haast muzikale dialogen."
**** - Els Van Steenberghe over Geel Hesje in Knack

"De striptease van de democratie. Dit is zelfs geen tragedie meer. Dit is de gang van zaken. Europa." ***** - Wouter Hillaert over de Hebzucht, Angst & Hoop-trilogie in De Standaard.