De mening van Stijn Devillé

vier opiniestukken in DS Avond

Stijn Devillé lijdt een weekje aan meningitis, met elke dag een straf opiniestuk in DS Avond. Lees ze hier allemaal en onverkort.

 

Deze column bevat een gouden tip voor klimaatspijbelaars. Dus lezen, liken en delen die handel. En vervolgens de tip ten uitvoer brengen, natuurlijk. Al vraagt dat misschien wat moed.

Vandaag trokken jullie voor de zeventiende keer de straat op. Maar de klad zit erin. Jullie waren maar met 530. Er treedt vermoeidheid op. De examens naderen. Kwatongen beweren dat de aandachtspanne van digital natives nu eenmaal erg kort is. Honderdveertig tekens, een like, een insta-post.

Toch staan jullie er al zeventien weken op rij. Dat is indrukwekkend. Jullie dwongen een minister tot aftreden. De groene partijen surfen op de golven die jullie maken. En jullie lichtend voorbeeld wordt voorgedragen voor de Nobelprijs voor de vrede. Niemand deed jullie dat ooit voor.

Bij jullie eerste klimaatstaking (ik schrijf liever ‘staken’ dan ‘spijbelen’, omdat staken een grondrecht is en spijbelen een inbreuk) hoorde ik dat jullie zouden doorgaan tot de verkiezingen. Toen dacht ik: ‘Oei. Dat houden ze nooit vol.’ Het feit dat de massa daalt, maakt dat de media, maar vooral ook jullie tegenstanders de boodschap kunnen minimaliseren. ‘De dash is eruit, haha.’

De meesten onder jullie zijn niet stemgerechtigd. Dus de politici die op 26 mei verkozen geraken, maken zich niet veel zorgen om jullie mening. Maar in plaats van op te geven, kunnen jullie toch de druk nog opvoeren.

Het is mei. De komende weken is er zeker en vast een neefje of nichtje dat een communie of lentefeest zal houden. De ideale gelegenheid om je oma en opa te vragen naar hun stemintenties op 26 mei.

Misschien vraagt het een beetje moed om hen daarop aan te spreken. In Vlaanderen zegt iedereen dat ze stemmen ‘op de goei’, maar wie die goeien zijn, vertellen ze er niet bij. Dus je zal even moeten aandringen. Onthou dan dit. Je opa en oma maken deel uit van de generatie die mee verantwoordelijk is voor de troep waar we vandaag in leven. En morgen nog steeds, als er niet snel wat verandert.

Leg hen uit dat de partijen die vandaag aan de macht zijn, de afgelopen 10 jaar geen f*** hebben gedaan voor het klimaat. Zet dat gerust met cijfers kracht bij: volgens haar eigen rapport heeft de Vlaamse overheid eind 2018 een daling van de CO2 bereikt van 0,4%, terwijl haar eigen doelstelling tegen 2020 een daling van 15,9% voorschrijft. Stel je voor dat jij met zo’n rapport thuiskwam.

Vraag die lieve oma en opa dan ook vriendelijk wat ze zullen doen op 26 mei. Of ze je graag zien. En of ze in het stemhokje ook aan jou en je toekomst zullen denken.

Wijs hen terloops op de Brexit. Die werd ook voornamelijk door ouderen gestemd, tegen de jongeren in. En kijk in wat voor shit de Britten vandaag zitten. Is dat wat oma en opa willen?

Laat hen een belofte doen. Geef elkaar een vuistje. Neem een selfie van jullie samen. (Kan je op de ochtend van de stemming naar hen whatsappen.) Zorg dat ze aan je denken als ze in dat stemhok staan. Zo kan jij in je eentje alvast vier mensen wakker schudden. Doe overigens gerust hetzelfde met je eigen ouders, als je twijfelt op wie ze zullen stemmen.

Tot zover mijn tip. Ik denk echt dat het kan helpen. En je hoeft er niet eens de straat voor op.