HET NIEUWSTEDELIJK

Groupe Diane Christophe Aussems & Stijn Devillé

Het begint bij het verhaal van een jonge kerel. Het is 1980. Hij kaapt een lijnbus en eist radiozendtijd. Naïef idealisme in een tijdperk dat wordt getekend door economische crisis, bijzondere wetten en indexsprongen. Dreiging uit het oosten en protest, gewapende actie en geweld.

Dertig jaar later.  Drie resterende leden van een extreem-linkse terreurgroep leven nog steeds ondergedoken en kunnen geen kant meer op.  Een geëngageerde prof zoekt contact met hen en sleurt een jonge activist mee.

Groupe Diane is het verhaal van idealen en desillusies, van verzet, directe actie en geweld, van een wereld die in cirkeltjes draait, van de roep naar verandering en een ontluisterende conclusie.

Na de eerste samenwerkingen in Angst en Hoop, werken Christophe Aussems en Stijn Devillé volop samen in deze voorstelling over activisme

februari 2017
Leuven OPEK, Leuven P
Leuven OPEK, Leuven
Leuven OPEK, Leuven SD
Ieper CC Het Perron, Ieper Tickets
Lommel CC De Adelberg, Lommel Tickets
Sint-Niklaas CC Sint-Niklaas, Sint-Niklaas Tickets
Tongeren CC De Velinx, Tongeren Tickets
Strombeek-Bever CC Strombeek, Strombeek-Bever Tickets
maart 2017
Eeklo CC De Herbakker, Eeklo Tickets
Brugge CC Brugge, Brugge Tickets
Sint-Pieters-Woluwe Kunst en Cultuur Sint-Pieters-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe Tickets
Mechelen CC Mechelen, Mechelen Tickets
Antwerpen Monty, Antwerpen ! Tickets
Antwerpen Monty, Antwerpen * Tickets
Aarschot CC Het Gasthuis, Aarschot Tickets
Hasselt CCHA, Hasselt * Tickets
Hasselt CCHA, Hasselt * Tickets
Heusden-Zolder CC Muze, Heusden-Zolder
Wevelgem CC Guldenberg , Wevelgem
Leuven OPEK, Leuven *
Leuven OPEK, Leuven *
april 2017
Leuven OPEK, Leuven !
Leuven OPEK, Leuven M
juli 2017
Oostende Theater aan Zee - Versluys/Dôme, Oostende * Tickets
augustus 2017
Oostende Theater aan Zee - Versluys/Dôme, Oostende Tickets
Oostende Theater aan Zee - Versluys/Dôme, Oostende Tickets

Archief
  • Uitverkocht *
  • Geannuleerd ×
  • Laatste Tickets !
  • PremièreP
  • Stand Der DingenSD
  • VriendenV
  • GastvoorstellingG
  • LunchvoorstellingLN
  • MatineeM
  • SchoolvoorstellingS
de tijd keert zich
tegen ons
de dagen jagen door
een net dat sluit
de bijl die valt

Credits

Christophe Aussems regie & research
Stijn Devillé tekst, research & (muziek)dramaturgie
Sara Vertongen, Jonas Van Thielen, Michaël Pas, Pieter-Jan De Wyngaert, Suzanne Grotenhuis & Matthias Van de Brul spel
Bert Hornikx & Gerrit Valckenaers muziek
Danny Cobbaut scenografie
Kishan Singh lichtontwerp
Veerle Hasselman kostuums
Stefan De Reese geluid

 

Trailer

In beeld

Recensies

"Beslist één van de beste theaterstukken van het jaar"
 "Groupe Diane ontvouwt zich zo als een intense thriller à la Tarantino. Zelden gezien in het theater!"
Filip Tielens in De Standaard *****

"Stijn Devillé scherpte zijn pen machetescherp en schreef een inhoudelijke rijke en vormelijk verbluffend ritmische tekst (soms flirt hij zelfs met hiphop)"  "Christophe Aussems ensceneert de tekst met snoeiharde efficiëntie, goed gedoseerde gevoeligheid en secure acteursregie waardoor dit stuk inslaat als een bom."
Els Van Steenberghe op Knack.be****

"Vanaf de eerste woorden zindert de poëzie van het podium."
"Het is een explosieve sneltrein, bulderend door twijfel, uitzichtloosheid en waanzin."
"Met stijlvol muziektheater en vlijmscherpe teksten schudt Het nieuwstedelijk aan het kritisch apparaat van onze samenleving."
Maarten Luyten op Cuttingedge.be****

Christophe Aussems & Stijn Devillé

Christophe Aussems (1975) behaalde zijn kandidatuur Drama aan Lemmensinstituut Leuven (1995) en studeerde aan de Acteursopleiding van Toneelacademie Maastricht (1999). In 1997 richtte hij mee de Queeste (Hasselt) op, waar hij actief was als acteur, regisseur en artistiek leider tot het gezelschap in 2015 fuseerde met Braakland/ZheBilding tot Het nieuwstedelijk. Voor zijn voorstellingen vertrekt hij vaak van interviews met mensen die een persoonlijke ervaring hebben met de thematiek die hij wil belichten.

Stijn Devillé (1974) studeerde Romaanse letteren en theaterwetenschap aan de KU Leuven en de Université d’Avignon en toneelregie aan het Rits (Brussel). Als freelancer werkte hij onder meer voor t,arsenaal (Mechelen) en Bronks (Brussel). In 1997 richtte hij samen met Els Theunis en Geert Bové Braakland/ZheBilding op. Zijn werk is sterk maatschappelijk geïnspireerd. Begin mei won hij met Leni & Susan de Publikumspreis op de internationale Stückemarkt in Heidelberg, één van de grootste theatertekstfestivals in Duitsland. 

Beiden maken deel uit van de artistieke leiding van Het nieuwstedelijk.

Debat

In de stand der dingen op 11.02 in OPEK Leuven discussiëren we na de voorstelling met cultuurjournalist en Hart Boven Hard voortrekker Wouter Hillaert en Greenpeace baas Vincent de Brouwer over effectieve strategieën tot verandering.

Op 14.03 organiseert Hart Boven Hard in OPEK Leuven een gesprek rond de vraag 'Hart of Harder' met als startpunt het boek 'Hannah Arendt-politiek denker' Met de schrijvers Dirk De Schutter en Remi Peeters en van Het nieuwstedelijk: Sara Vertongen, Christophe Aussems, Stijn Devillé. Over geweld, macht, vrijheid, burgerlijke ongehoorzaamheid, mensenrechten, soevereiniteit en vriendschap

op 24.03 discussiëren we na de voorstelling in CCHA met Thomas Goorden (die met een burgelijst naar de Antwerpse kiezer trekt) en Noël Slangen (die zich terugtrok uit de politiek om meer spreekrecht te hebben) over politiek met en zonder partij.

Reportages

 

Wij, veranderaars

Hoe kan je je stem laten horen? Hoe kan je werkelijk de grote systemen veranderen? Heeft protest zin als er niet naar geluisterd wordt? Moet je soms niet grijpen naar meer drastische actievormen en heeft politieke beslissingsvorming nog de kracht om wezenlijk dingen te veranderen? Protesteer, politiseer of meer?
We zoeken een antwoord op deze vragen in 5 gesprekken rond de thema's diversiteit, sociale strijd, klimaat, Vlaamse strijd en dierenwelzijn met Michel Vandenbosch, Hermes Sanctorum, Benoit Van den Broeck, Sander Vandecapelle, Magda Peeters, Keltoum Belorf, Ludo Abicht, Nelly Maes, Bart De Valck, Alexia Leyssen, Serge Degheldere, David Leyssens.

na te lezen en te luisteren op wwww.nieuwstedelijk.be/wijveranderaars.

Portretten

Affiche

Verantwoording en bronnenlijst

Lees hier hoe de tekst van Groupe Diane tot stand is gekomen en de bronnen die Stijn Devillé hiervoor gebruikte. Download pdf

Fan van Diane