Steven De bruyn en Luc Rombouts spelen muziek van Paradise Blues

Muziek door beiaard en mondharmonica
Wereldpremière in Leuven

Naar aanleiding van de online voorstelling Paradise Blues vond gisteren 1 maart in Leuven een bijzonder experiment plaats: het allereerste ‘concert’ van een beiaardier met een mondharmonicaspeler.

De klanken van de beiaard zijn niet weg te denken uit een stad als Leuven. De beiaardcultuur in de Lage Landen is uniek. Beiaardiers zijn bovendien de enige muzikanten die tijdens de coronaperiode zijn kunnen blijven optreden, zonder aan publiek in te boeten. Dit vond theaterhuis Het nieuwstedelijk zo’n opmerkelijk gegeven dat ze voorstelden aan beiaardier Luc Rombouts en mondharmonicaspeler Steven De bruyn of ze niet samen zouden kunnen spelen. Het enthousiasme was dadelijk groot en bovendien bleek deze combinatie een unicum te zijn. Voor dit duet moest Steven zijn mondharmonica herstemmen op 432Hz, de stemming van de Universiteitsbeiaard in Leuven. Een hele onderneming. 

De muzikanten brachten hun nummer zowel in de beiaardtoren van de universiteitsbibliotheek als op het Monseigneur Ladeuzeplein. Enkel door de toevallige voorbijganger live te beluisteren. Hieronder vind je beide opnames.  

UNIEK EXPERIMENT

De mondharmonica is één van de kleinste, meest aardse instrumenten. De beiaard daarentegen een majestueuze mechaniek die haar klanken door de stad laat galmen. Beide instrumenten hebben ook een hoog ‘Belgisch’ gehalte. De mondharmonica werd door Toots Thielemans heruitgevonden als een ‘volwaardig’ solo concertinstrument. De beiaard is ontstaan in de lage landen in de 16de eeuw. Composities die beiaard met andere instrumenten combineren zijn schaars, vooral omwille van het verschil in volume. Fun fact: de beiaard weegt 35 ton. De zwaarste klok 7 ton. De mondharmonica slechts100 gram.

ONLINE VOORSTELLING

De muziek die je hoorde was het nummer 'De reuzen. Steven De bruyn schreef het voor de voorstelling Paradise Blues, het theaterstuk dat hij samen met Jessa Wildemeersch bij Het nieuwstedelijk maakte. De volledige tournee van deze voorstelling werd geschrapt door de coronamaatregelen en vervagen door een online voorstelling op 5 maart. Na deze online voorstelling gaan we in gesprek met Steven en Jessa en releasen we onze opname van de beiaard-harmonica versie.

Meer over de voorstelling Paradise Blues

Meer over Steven De bruyn

Meer over Luc Rombouts en de Universiteitsbeiaard 

De Reuzen - Steven De Bruyn & Luc Rombouts (buitenopname aan de universiteitsbeiaard))

De Reuzen - Steven De Bruyn & Luc Rombouts (opname in de Universiteitsbeiaard)