Cinema Zed naar De Nieuwe Zaal

Het nieuwstedelijk verwelkomt Cinema Zed in De Nieuwe Zaal

Vanaf september kan je drie dagen per week naar de film in De Nieuwe Zaal. Cinema ZED start filmvertoningen op zondag, maandag en dinsdag. Zo komt er nog meer leven in de brouwerij in onze Hasseltse standplaats. Welkom!

Het nieuwstedelijk en filmvereniging Fonk vzw sloten recent een samenwerkingsovereenkomst. Deze resulteert in de opstart van Cinema ZED Hasselt: een reeks filmvertoningen in De Nieuwe Zaal in Hasselt.

Fonk vzw is de filmvereniging achter projecten als DOCVILLE, Kortfilmfestival Leuven, Dalton Distribution en Cinema ZED, een arthouse bioscoop, gelegen in het centrum van Leuven. Cinema ZED werd opgericht in 2002. In 2017 opende ZED 2 nieuwe bioscoopzalen.De Nieuwe Zaal is gelegen op de Campus Hemelrijk, in het centrum van Hasselt. Onze zaal, die 150 zitjes telt, functioneert als een productie- en presentatieplaats voor professionele podiumkunsten, en wordt beheerd door Het nieuwstedelijk met de steun van de stad Hasselt.

De organisatie van filmvoorstellingen in De Nieuwe Zaal loopt al een aantal jaren. Tot voor kort was de organisatie hiervan in handen van Z33. Voor de programmatie werd aansluiting gezocht bij Zebracinema. Cinema ZED neemt de organisatie én programmatie vanaf september 2020 over. Het aantal voorstellingen zal opgedreven worden tot een 3-tal per week, telkens op zondag, maandag en dinsdag. Een verderzetting van de samenwerking met Zebracinema voor een gedeelte van de vertoningen in 'Cinema ZED Hasselt' ligt in het verschiet. De programmatie en stijl van Cinema ZED Hasselt zal in de lijn liggen van de huidige vestiging in Leuven.

Johan Van Schaeren: algemeen coördinator van Cinema ZED: “het ZED-programma is dat van een hedendaags filmhuis: een breed aanbod van nieuwe releases, aangevuld met jeugdfilms, documentaires, wereldcinema en occasioneel kleinschalige events. Geregeld wordt er omkadering voorzien, bijvoorbeeld door een inleiding of een nagesprekken met makers. En natuurlijk zoeken we, waar mogelijk, samenwerking op met lokale culturele verenigingen en organisaties.”

“De komst van Cinema ZED Hasselt sluit dan ook perfect aan bij onze visie op cultuur, als iets wat je niet zomaar passief consumeert”, zegt schepen voor Cultuur Joost Venken. “Ik ben erg blij dat het pionierswerk van Zebracinema en Z33 op deze manier kan voortgezet én versterkt worden. Met de ervaring van Fonk vzw zullen we hopelijk nog meer Hasselaren kunnen warm maken voor een boeiende bioscoopervaring midden in de stad.”

Stijn Devillé, directeur van het nieuwstedelijk: “ In jaar drie van De Nieuwe Zaal zal er meer dan ooit wat te beleven zijn. Je kan zoals de voorbije jaren naar speelreeksen van al onze voorstellingen en naar intieme Hoor-luysteravonden. Bovendien zullen we ook de foyer meer dan ooit benutten. Bovendien blijft de zaal ook een repetitie- en maakplek voor jong talent. Dat is minder zichtbaar, maar zorgt wel voor een bijzondere dynamiek. De komst van Cinema ZED is een nieuwe grote stap in de uitbouw van De Nieuwe Zaal als een bruisende cultuurplek.