samen op het podium zingen zoals bij de opening van De Nieuwe Zaal zit er nog even niet in, maar Het nieuwstedelijk speelt hoe dan ook! (foto: Boumediene Belbachir)

Het nieuwstedelijk speelt
hoe dan ook

online of on stage, op anderhalve meter, voor 1, voor 10 of voor 50 mensen

Lieve mensen,

In november en december klommen jullie nog mee het podium op, om de kunsten een hart onder de riem te steken. Nog geen drie maanden later zijn we halsoverkop gesloten. Zo snel, dat we niet eens afscheid konden nemen. Het valt ons zwaar. Vandaag wordt weerom pijnlijk duidelijk dat een theater zonder publiek gewoon niet kan bestaan. We missen je.

Het zijn verwarrende tijden. We hebben ons alleen gevoeld, we missen wie ons dierbaar is, we hebben misschien zelfs geliefden verloren. Maar we hebben ons ook gekoesterd geweten, in de kleine kring van ons gezin. Net nu er zoveel verhalen te vertellen zijn over de mens en over de wereld, net nu er zoveel nood is aan contact, zitten we allemaal opgesloten in ons kot.

Het nieuwstedelijk heeft de afgelopen weken van thuis uit gewerkt. Druk gezoomd, geskypet, zelfs online gerepeteerd (voor zover dat ging). We hebben ons de haren uit het hoofd gerukt, nagedacht, de kop gebroken, we hebben ons bezonnen. De knop omgedraaid. En een voornemen gemaakt.

Wat er in de komende weken ook komen mag, Het nieuwstedelijk speelt hoe dan ook. We hebben voor de rest van het jaar, alvast tot en met december, een flexibele en alternatieve programmatie klaar, coronaproof.

In de komende weken zal die zich nog vooral online afspelen. Vandaag al vind je op onze website en social media links naar audiowerk, muziek en videocaptaties van voorstellingen. Binnenkort spelen we ook nieuw klein werk online, waarvoor telkens één toneelauteur en één acteur samen aan de slag gaan, netjes anderhalve meter tussen hen in.

Tijdens de zomermaanden brengen we – van zodra de overheid de toestemming geeft – voorstellingen op locatie in openlucht, waarbij we alle veiligheidsregels in acht nemen. Je zal onze acteurs mekaar niet in de armen zien vallen. Maar spelen zullen we, sowieso.

Voor het najaar hebben we onze eigen zalen en decors onder de loep genomen. We zullen voorstellingen spelen met kleine bezetting, zowel op het podium als in de zaal. Je zal zowel in Leuven, Hasselt, Genk als op tournee in andere publieksopstellingen terecht komen. We spelen premières, we ontwikkelen speciaal nieuw werk. Als grotere producties nog niet haalbaar blijken, kiezen we de geknipte kleinere voorstellingen uit ons eigen repertoire. Voor één enkele toeschouwer, voor 10 of voor 100. Met fysieke afstand, mondmaskers en handgels, met verplaatsingsregels en veiligheidsprotocols. Het is een nieuwe werkelijkheid. Wij zullen er onze verbeelding aan toevoegen. Het nieuwstedelijk speelt hoe dan ook.

Omdat theater net daaruit bestaat: samen spelen. Live en in 3D. Voor een publiek dat lijfelijk aanwezig is en de voorstelling – in alle betekenissen van het woord – meemaakt.

En al zullen we niet met velen zijn, wat we er beleven, zal evengoed mooi, confronterend, aangrijpend, intiem en spannend zijn. Zoals alleen theater dat kan.

We hebben je gemist. We hopen je snel weer te zien. Hoe dan ook.

Stijn Devillé