Vuur op TV Limburg

Theatervoorstelling Vuur
integraal op televisie

Unieke samenwerking tussen theaterhuis
Het nieuwstedelijk en televisiezender TVL

Vuur, de indringende voorstelling van Het nieuwstedelijk over de internaatsbrand van Heusden-Zolder wordt na een uitgebreide tournee integraal op TVL, de Limburgse regionale tv, vertoond. Het is een uniek experiment om een nog breder publiek te bereiken én om theater op tv te krijgen.

Vuur, een voorstelling van nieuwstedelijk maker Christophe Aussems, speelde tussen 2015 en 2019 maar liefst 100 keer in verschillende theaters en op bijzondere locaties in Vlaanderen en Nederlands Limburg. De speelreeks eindigde op de plek waar de feiten zich ooit afspeelden: het college van Berkenbos. Toen heette het nog het Heilig-Hartcollege, ondertussen kreeg het de naam Sint-Franciscuscollege.

In aanloop naar de laatste voorstellingen ontstond het plan om Vuur integraal uit te zenden op de regionale televisiezender TVL. Het nieuwstedelijk en TVL gingen hiervoor een bijzonder partnership aan.

Christophe Aussems: "We bereikten met Vuur al heel wat mensen die anders nooit naar het theater komen. Met deze televisie-uitzending willen we nog een breder publiek bereiken. Ik hoor vaak van toeschouwers dat Vuur hen diep geraakt heeft. Heel wat mensen kwamen zelfs verschillende keren kijken. Dat kan nu dus ook op tv. Uiteraard is de kracht van theater het live-aspect. Een televisie-uitzending blijft een registratie van een échte voorstelling. Maar dat geldt ook voor een concert op tv, of zelfs sport. We kozen ervoor om de live-ervaring te behouden en de voorstelling integraal op te nemen, inclusief publieksreacties. Dat wordt in ons geval extra bijzonder omdat de opname gebeurde in het college waar de feiten zich afspeelden. Bovendien is er de close-up: het geheime wapen van televisie.. Je kan acteur Jonas Van Thielen nu van zeer dicht aan het werk zien en dat is een absolute meerwaarde. Zo komt het verhaal toch bijna even dicht op de huid te zitten als in de theaterzaal.”

Deze uitzending is een bijzonder experiment waarvoor Het nieuwstedelijk nauw samenwerkt met de televisiemakers van TVL. Theater op tv zie je nog enkel in het buitenland. De laatste theatervoorstelling op de Vlaamse tv dateert van 1999. Nochtans is er voor andere podiumkunsten (stand-up, muziek) wel ruimte. Met deze captatie onderzoeken we al doende waar er mogelijkheden en opportuniteiten zitten én waaruit hopelijk nieuwe soortgelijke projecten vloeien.

De eerste uitzending van Vuur is te zien op donderdag 23 januari, niet toevallig exact 46 jaar na de brand. 


Vuur is te zien op TVL op:
donderdag 23 januari om 21u
zondag 26 januari om 13u
donderdag 30 januari om 15u

In aanloop naar de uitzending kan je in het TVL-nieuws een aantal reportages bekijken:
maandag 20 januari: #1 brandweer en burgemeester Heusden-Zolder
dinsdag 21 januari: #2 het college
woensdag 22 januari: #3 de overlevenden
donderdag 23 januari zijn regisseur Christophe Aussems & acteur Jonas Van Thielen studiogast

Vuur op TVL is een samenwerking van Het nieuwstedelijk en TVL.

Lees hier meer over de voorstelling Vuur.