HET NIEUWSTEDELIJK

Zwischen Suze Milius & de familie Cuppens

Met Zwischen maakt regisseuse Suze Milius een familieportret over én met 3 generaties van de familie Cuppens. Over midden in het leven staan. En tussen generaties.
Kris (53) heeft een zoon. Zijn naam is Jef. Hij is twaalf jaar. En een dochter van negentien, Jacoba. Zijn vader Jaak (77) is dan weer flink op weg naar de tachtig. Ze vormden de hoofpersonages in Kris' bekroonde toneeltekst Lied, al was Jef anno 2005 een pasgeborene, Jacoba een schoolkind, Jaak nog strijdbaar en gezond.  Nu zijn we tien jaar verder.

november 2016
Hasselt CCHA, Hasselt P/V
Hasselt CCHA, Hasselt
Leuven OPEK, Leuven
Leuven OPEK, Leuven
Leuven OPEK, Leuven
Leuven OPEK, Leuven
Leuven OPEK, Leuven
Lommel CC De Adelberg, Lommel
december 2016
Bilzen CC De Kimpel, Bilzen
Maastricht AINSI , Maastricht
Brussel KVS , Brussel
Brussel KVS , Brussel M
Dendermonde CC Belgica , Dendermonde
Maaseik CC Achterolmen, Maaseik
Lanaken CC Lanaken, Lanaken Tickets
Leuven OPEK, Leuven M

Archief
  • Uitverkocht *
  • Geannuleerd ×
  • Laatste Tickets !
  • PremièreP
  • Stand Der DingenSD
  • VriendenV
  • GastvoorstellingG
  • LunchvoorstellingLN
  • MatineeM
  • SchoolvoorstellingS

Credits

Suze Milius regie 
Kris Cuppens, Jef Cuppens, Jacoba Cuppens & Jaak Cuppens spel & bronmateriaal 
Benjamin Boutreur muziek 
Els Theunis interviews & dramaturgie 
Adriaan Van Aken tekstmaterialen
Stefan Jakiela scenografie & kostuumontwerp
Nathalie Aerts kostuums
Liesbeth Verelstkostuums (assistentie)
Marina Smolders zangcoach
Kishan Singhdecoruitvoering & techniek
Thomas Verachtert techniek
Bregt Janssens techniek
Tom Buys klanktechniek
Robin Aeck techniek (stage)
Ellen Haesevoets productie

met dank aan: Ann Cuppens, Kathy Van Hulle, Jan Cuppens, personeel afdeling dialyse ZOL Genk, Emma Devillé, Gerhard Verfaillie en het team van CCHA, Nicole en Johan van Airportservice Nicole en KFC Neeroeteren.

Voorstelling in beeld

Suze Milius

Suze Milius (1986) studeerde in 2012 af aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht met de ontroerende en beeldende voorstelling COLLECTION en TICKLEMEPINK, waarmee ze met de mannen van Urland en Stefan Jakiela samen een ode brachten aan de verbeelding en de vrije geest. Daarna maakte ze bij de Queeste Boven Water, dat vorig seizoen samen met Vuur opgevoerd werd als tweeluik over verlies.

Suzes werk als regisseur wordt getypeerd door haar visuele en fysieke theatertaal die focust op intermenselijk gedrag in al zijn onhandigheid en ongemak. Met haar liefde voor absurde humor, gecombineerd met haar abstract denkvermogen en gestileerde esthetiek, creëert Suze kleurrijke universums. Als kijker herken je jezelf, al blijkt dit vaak een vervreemdende herkenning en je positie als toeschouwer wordt altijd onder de loep genomen.

Reacties

"Zwischen had makkelijk over de schreef kunnen gaan: te exhibitionistisch, te therapeutisch. Alleen maakte regisseur Suze Milius zulke strakke esthetische keuzes dat Zwischen iets unheimlichs krijgt en de intieme momenten ontwapenend zijn. Een heel bijzondere spreidstand." - Wouter Hillaert in De Standaard****

"Regisseuse Suze Milius heeft de familie-anekdotiek opgetild tot een hoger existentieniveau en heeft er met haar spitse vormgeving een indrukwekkende theaterproductie van gemaakt die iedereen beroert." Tuur Devens in Theaterkrant ****

"De kleine portretten zijn herkenbaar, confronterend ook, maar bovenal een prachtige weergave van hoe koesteren en afstoten in een familie gevaarlijk dicht bij elkaar kunnen liggen." Evelyne Bauer in Cutting Edge****

"één van de beste voorstellingen van het najaar" Cutting Edge

"Het is theater dat op elk moment toont dat het theater is, en geen intieme lezing van andermans dagboek." Michaël Bellon in Bruzz

Fam. Cuppens

Kris Cuppens is een oude bekende. Hij stond in 1998 mee aan de wieg van de Queeste. In 2001 dook hij op bij Braakland/ZheBilding, waar hij in 2005 Lied maakte (Taalunie Toneelschrijfprijs en nominatie Vlaamse Cultuurprijs Podiumkunsten) en in 2011 het bijzonder goed onthaalde, hartverscheurende Adem. Zoon Jef is net gestart op de middelbare school en dochter Jacoba vatte studies psychologie aan. Grootvader Jaak was een leven lang onderwijzer en actief in de lokale politiek voor de VU. Als nierpatiënt moet hij regelmatig naar de nierdialyse.  

Zwischen op en in Zuiderlucht

Cultureel maandblad Zuiderlucht sprak met Kris Cuppens over Zwischen En publiceerde een mooi artikel en bracht de familie Cuppens op de cover. Lees het volledige artikel hier. 

Interview met Suze Milius

Dag Suze. Wat was je reactie toen Het nieuwstedelijk je vroeg om een voorstelling van én met de familie Cuppens te maken?

Ik moet toegeven dat ik eerst even twijfelde. Er lag al zoveel vast en het idee kwam van een theatermaker die er zelf al vast een sterk idee over had van wat het zou moeten worden (lacht). Maar na de eerste gesprekken met Kris bleek al snel hoe bijzonder dit project was. Voor hem en voor ieder die er mee te maken had. Ik voelde dat dit zo’n project was waar voor mij een uitdaging lag die buiten het maken van een voorstelling om ging. Het is zo’n project dat nog alle kanten op zou kunnen vliegen, maar dat het ons allen zou raken onderweg, stond al vast.

Het lijkt me geen evidente voorstelling om te maken?

Ja, dat is zo. We kunnen enkel werken buiten schooltijd, in weekends en op woensdagnamiddagen en we moeten we rekening houden met de nierdialyses van Jaak. Dat zorgt voor een heel uitgereikt repetitieproces met eigenlijk minder uren op de repetitievloer dan bij een andere voorstelling. En Jaak, Jef en Jacoba zijn natuurlijk geen acteurs. Jaak die is getekend door zijn ouderdom en zijn gevoelens zijn soms heel erg zichtbaar en puur terwijl Jef echt een jongere is die erg bezig is met wie hij is, hoe anderen naar hem kijken en graag wil entertainen. Kris daarentegen kan natuurlijk niet zomaar wegsteken dat hij een goede acteur is die het klappen van de zweep kent. Daar een soort éénheid van te maken is toch wel een uitdaging.

Was het inhoudelijk ook een uitdaging?

Jawel, het is een proces dat erg dicht op de huid van de 'acteurs' zit. We begonnen met hen alle vier apart te interviewen. Over hun eigen leven en over hun relatie tot elkaar. Over de vragen ook die ze elkaar zouden willen stellen, maar die tot nu onuitgesproken zijn gebleven. Adriaan (Van Aken - één van de theatermakers van Het nieuwstedelijk nvdr) heeft op basis van deze interviews korte speelbare tekstjes gemaakt, die we mee als grondstof voor de voorstelling gebruiken. Toen we deze teksten voor het eerst samen met de familie lazen was dat een heftig moment. Niet omdat de vragen of ontboezemingen zo onverwacht waren. Maar wel omdat ze voor een eerste keer echt uitgesproken werden in elkaars aanwezigheid.

Is het dan zo'n intiem portret van hun familie?

Grappig dat je dat woord gebruikt. Want de voorstelling is opgebouwd uit allerlei zelfportretten. Telkens gaat de familie op zoek naar het beeld dat ze samen (willen)zijn; de happy Family, de avontuurlijke familie, de keurige familie, de kwetsbare familie etc. Het zijn pogingen die kunnen mislukken, niet goed genoeg zijn of plaatjes waarin ze zich niet thuis voelen. Maar dat is niet zo erg, het is uiteindelijk een zoektocht naar hoe met elkaar te praten. Zo stijgt de voorstelling boven het specifieke verhaal van de familie Cuppens uit en gaat het ook over de dingen die ons allemaal raken in ons 'kind zijn van' of 'ouder zijn van': De tragiek van het familie zijn. De zorg en liefde voor elkaar. Het "zeggen waar het op staat". Het verlangen om door elkaar graag gezien te worden. De eenvoudige handreikingen die stilzwijgend alles vertellen.

 

Blief bie mich noe

Gezongen door Kris Cuppens in Zwischen op een bewerking van Tempel der Liefde van Thé Lau door Benjamin Boutreur

House Crying Yellow Tears

Sinds 2013 is Suze samen met Stefan Jakiela HOUSE CRYING YELLOW TEARS, een kunstenhuis dat hun beider werk onderbrengt en produceert. Ze wisseleng samenwerking en individuele projecten af, waarin ze experimenteren op de grenzen tussen theater, performance dans en video.

 

Portretten

De biechtstoel bij Zwischen

De Zendelingen dropten hun biechtstoel bij de première van Zwischen in CCHA. Wat vond het premièrepubliek in Hasselt van Zwischen, de voorstelling over het driegeslacht Cuppens? "Heel moedig" en "heel ontroerend", maar ook: "sommige dingen moet men niet uitspreken voor het grote publiek". Reacties van familieleden en andere toeschouwers!

Affiche

Connect in CCHA

De première van Zwischen is in CCHA onderdeel van Connect, een project over kleine menselijke familieverhalen vanuit grotere verbanden van ma 31 okt t/m di 8 nov 16

In hoeverre bepalen de wereldgeschiedenis, politieke situaties en het gezin waarin je wordt geboren wie je bent, waar je van houdt, wat je doet of wat net niet? Hoe erg ben je verbonden met een plek of een familie? Met wie en wat heb je de rest van je leven een connectie? Wanneer en waarom besluit je te vertrekken of net te blijven?

In Connect zoeken we antwoorden op deze vragen en schetsen we familieverhalen gesitueerd in de historische en politieke context van verschillende landen: Oekranië, Italië, Zuid-Korea en België.

Naast Zwischen kan je tijdens Connect ook naar

BERLIN, Zvizdal
filmisch documentairetheater

LUCIALL GALEAZZI
van Napels met de blik op de wereld

JAHA KOO, Lolling and rolling
sociaal bewogen fictie, des te aangrijpender