HET NIEUWSTEDELIJK

Paradise Blues

Jessa Wildemeersch

Vanuit een fascinatie voor menselijke verhalen gaat Jessa Wildemeersch in gesprek met verschillende mensen over hun visie op het hiernamaals. 

Met een rugzak vol documentaire materiaal vertrekt ze op expeditie naar een eiland in het hart van het Comomeer. Een raadselachtige ontmoeting met een Italiaanse archeoloog zorgt voor een kantelpunt in haar reis. De dunne lijn tussen documentaire en fictie vervaagt. 

Muzikant Steven De bruyn en theatermaakster Jessa Wildemeersch verkennen de grenzen tussen muziek en tekst, man en vrouw, tussen een hiernamaals, een verleden en het nu. 

tekst en spel Jessa Wildemeersch muziek Steven De bruyn dramaturgie Els Theunis & Fien Leysen  scenografie Saskia Louwaard film Julie De Clercq kostuum Joëlle Meerbergen geluid Stefan De Reese & Tom Buys techniek Kishan Singh productie Ellen Haesevoets foto Julie De Clercq

Voor de creatie van Paradise Blues kreeg Jessa Wildemeersch een werkbeurs van Literatuur Vlaanderen en wordt door De Vlaamse Overheid ondersteund met een residentie op Het Italiaanse eiland Isola Comacina in de zomer van 2019. Met de steun van  Agentschap Plantentuin Meise en Huis Perrekes vzw

 

december 2019
Gent Bij' De Vieze Gasten, Gent Tickets
Leuven OPEK, Leuven Tickets
Leuven OPEK, Leuven Tickets
Leuven OPEK, Leuven Tickets

Archief
november 2019
Leuven OPEK, Leuven Tickets P
Leuven OPEK, Leuven Tickets
Leuven OPEK, Leuven Tickets
Genk C-mine Cultuurcentrum, Genk Tickets
Overijse CC Den Blank, Overijse Tickets
december 2019
Antwerpen Arenbergschouwburg, Antwerpen Tickets
Hasselt De Nieuwe Zaal, Hasselt Tickets
Hasselt De Nieuwe Zaal, Hasselt Tickets
  • Uitverkocht *
  • Geannuleerd ×
  • Laatste Tickets !
  • PremièreP
  • Stand Der DingenSD
  • VriendenV
  • GastvoorstellingG
  • LunchvoorstellingLN
  • MatineeM
  • SchoolvoorstellingS
Decode the language
Unfold the symbol
Total existence needs meaning and myth
(Kate Tempest)

Jessa en Steven in Culture Club

Jessa en Steven waren te gast op de live uitzending van het Radio 1 programma Culture Club vanop de boekenbeurs. Ze brachten er drie nummers uit Paradise Blues. Je kan de volledige uitzending hier beluisteren. Het interview over Paradise Blues hoor je hier

Jessa In veto

Jessa op de cover van Veto. Of toch voor 40 %, want met de dreigende besparingen dreigen 60% van de projectsubsidies voor cultuur weg te vallen.
In Veto een aantal artikels over de cultuurbesparingen én dit uitgebreide interview met Jessa over Paradise Blues (door Ana Van Liedekerke en Remo Verdickt)

Lees het volledige magazine online of download de pdf.

 

Reacties

"Als toeschouwer verlies je de tijd uit het oog en voelt het alsof je samen met Wildemeersch en De Bruyn in Italië bent. De combinatie van een onthutsend verhaal en buitengewone sfeer zorgt voor een uitzonderlijk stuk, niets ontbreekt en niets is te veel." Hilke Pattyn in Veto

"Op een heerlijk speelse wijze en met haast kinderlijke verwondering trekt Jessa alle registers van de mogelijkheidszin open en neemt ze ons mee op haar zoektocht naar antwoorden, die ze overal op de wereld vindt, maar welke zijn nu juist? (...)Het muzikale spel van Steven geeft het stuk vleugels. Als goeie beeldende kunst geluid zou maken zou het klinken als de soundscapes en nummers die hij voor dit stuk maakte. Ze schuren en zalven, ze dragen je mee en trekken de tranen uit je lijf, ze zijn klein en groot, rauw en zacht.
Paradise Blues is een intiem meesterwerkje dat naar de kern van je bestaan peilt zonder zwaar te zijn, authentiek, wezenlijk én grappig." Sara Bomans op Facebook

De Levenslessen van Jessa Wildemeersch

Jessa deelde haar levenslessen in De Standaard op 26 november. Ines Minten schreef alles bevattelijk neer. Hier na te lezen (voor abonnees).

Repetitie

Jessa over Paradise Blues

Het begon met een boek: Sum - 40 tales from the Afterlife, van de Amerikaanse neuroloog David Eagleman. Een heel geestige beschrijving van 40 mogelijke hemels. Het hiernamaals werd mijn vertrekpunt, een thematiek die mij inspireerde.

In mijn onderzoek voor een nieuwe voorstelling vertrek ik altijd van het niet-weten. Door met mensen te praten kom ik dingen te weten, en te weten hoe weinig ik weet.

Ik ben zelf verschillende perspectieven gaan verzamelen, interviewde heel wat mensen uit verschillende landen, jong en oud, met verschillende culturele en religieuze achtergronden. Ik kwam tot één conclusie: er zijn zoveel hemels zijn als er mensen zijn. Hoe mensen hun hemel zien heeft meer te maken met hoe je in het leven staat dan met wat anders.

Toen ik aan mijn interviews begon, voelde ik snel “ik ben hier over de dood aan het heen springen.” En dat is als een boomerang in mijn gezicht teruggekomen. Want om in een hiernamaals te zitten, moet je eerst dood. Logisch, maar confronterend

Ik sprak met gelovigen die echt in ‘de hemel’ geloven. Ik stond daar eerst kritisch tegenover, maar door met hen te praten ben ik dat wel beginnen te begrijpen. Ik zie er het nut van in. Door een geloof aan te hangen, krijg je een soort waardemeter, een kompas dat je ook in dit leven kan helpen en dat bewonder ik ook wel.

Er is een soort existentiële leegte waarmee we allemaal zitten en iedereen zoekt daarin zijn weg. Ik hoorde een heel mooie quote bij een Amerikaanse professor die gespecialiseerd is in Dante. “Everyone is in the dark wood, looking for a path.”

Van alle interviews nam ik de audio op. Ik kan ze herbeluisteren,  er op reflecteren, er stukken uit knippen. Het is heel tastbaar materiaal. Ik hou van de manier waarop mensen spreken. De klanken, het ritme, de muzikaliteit van hoe iemand vertelt, boeit me.

Na 40 interviews had ik tijd en ruimte nodig. Ik moest ze uitschrijven, ordenen, er een verhaal van maken. Ik had afzondering nodig en kreeg de kans van Literatuur Vlaanderen om drie weken te gaan schrijven op een eiland in het Comomeer in Italië.  Maar voor ik op het eiland belandde,  verbleef ik nog een dag en nacht in Milaan. Ik ontmoette er Fabio, een archeoloog. Ik begon er mee te praten. “Man, dat heb ik nog niet”, dacht ik: een archeologisch perspectief op het hiernamaals.  Maar hij wilde niet dat ik hem registreerde en daar viel mijn werkmethode in duigen.

Omdat ik hem niet mocht registreren, ben ik anders beginnen luisteren en kijken. Het werd allemaal veel zintuiglijker. Alles kantelde en ik kwam in een echte trip terecht op zoek naar mijn hemel.

In de voorstelling komen de interviews nog aan bod, maar niet heel prominent. Het verhaal neemt een andere wending. Ze blijven wel mijn R&D, mijn research en development.  Het zijn mijn inspiratiebronnen én bronmateriaal.

Samengesteld uit interviews  met Jessa Wildemeersch op radio 1 en Klara.

Paradise Stories

Zoveel mensen, zoveel hemels

En dus gingen we in de slipstream van Jessa Wildemeersch op zoek naar nog meer beelden over het hiernamaals. Lien Joosten, studente culturele studies aan de KU Leuven zet de reis verder in Paradise Stories. Ze sprak met mensen over hun ‘paradijs’. Deze verhalen zijn verzameld in een boek dan na elke voorstelling openstaat voor het publiek.

Wat is jouw hemel? We lezen het graag in ons gastenboek na de voorstelling. Of mail naar lien@nieuwstedelijk.be