HET NIEUWSTEDELIJK

Jongemakersfestival op Theater op de markt

jong geweld in De Nieuwe Zaal

Het nieuwstedelijk geeft jong talent een podium tijdens Theater op de markt in De Nieuwe Zaal. Verwacht je aan spannend werk in audio en theater!

>>> download de brochure <<<

Het nieuwstedelijk heeft een jarenlange traditie in het ondersteunen en coachen van jong talent. Artiesten als Janne Desmet, Suze Milius, Simon De Vos, Naomi Vellissariou, Myrthe Luyten, Matthias Van de brul kregen aan het begin van hun carrière kansen bij ons theaterhuis. 

Naast veelvuldige stages in alle domeinen van het gezelschap (spel, muziek, audio, techniek, productie, publiekswerking etc.), ruimen we ieder jaar plaats voor één Jonge Maker met wie we een langdurig traject afleggen. En eerder dit jaar reikten we ook drie wildcards uit aan jonge makers. Zo willen we jonge kunstenaars helpen om een nieuw project op poten te zetten of een bestaand project tot een goed einde te brengen.  

Het jongemakersfestival dat we binnen de schoot van Theater op de markt mochten samenstellen past ook in onze ambitie om jong talent te ondersteunen.

augustus 2018
HASSELT DE NIEUWE ZAAL, HASSELT
HASSELT DE NIEUWE ZAAL, HASSELT
HASSELT DE NIEUWE ZAAL, HASSELT
HASSELT DE NIEUWE ZAAL, HASSELT

Archief
  • Uitverkocht *
  • Geannuleerd ×
  • Laatste Tickets !
  • PremièreP
  • Stand Der DingenSD
  • VriendenV
  • GastvoorstellingG
  • LunchvoorstellingLN
  • MatineeM
  • SchoolvoorstellingS

Esperanto - Lucas Derycke & Het nieuwstedelijk

“Dit kamp is één grote wachtkamer. En ondertussen maken wij het gezellig.” Jasmin en Hanna willen het verschil maken en vluchtelingen helpen. Al snel botsen hun idealen op de realiteit.

Audiomaker Lucas Derycke baseerde Esperanto op zijn eigen verblijf in een Grieks vluchtelingenkamp en een ontmoeting met een oude Esperantist die nog gelooft in de idealen van deze kunsttaal. Het resultaat is een audiovisuele cocktail van stemmen, interviewfragmenten, projecties en live muziek.

Lucas Derycke vervoegde Het nieuwstedelijk in 2018-2019 als ‘Jonge maker’, een jaarlijks weerkerend langdurig traject.

Het principe van wederkerigheid staat hier voorop: de jonge maker moet iets van Het nieuwstedelijk kunnen leren en zij moeten iets van de jonge maker kunnen leren. Het zorgt telkens voor verfrissende ontmoetingen.

Op donderdag 9 en vrijdag 10 augustus om 19u in De Nieuwe Zaal

>>>>>TICKETS

tekst, concept, montage & regie Lucas Derycke  muziek Frederik De Clercq 
stemmen Ellis Meeusen, Lynn Van den Broeck, Sara Vertongen, Tom Voet, Alejandra Theus, Barbara Borguet, Andreas Helgi Schmid, Klaus Peeck, Raul Muanda, Asaad Merza, Mouhanad Rameh, Yara Award, Kobe Bruggemans 
opnametechniek Wederik De Backer, Joris Van Damme mix Benno Müller vom Hofe dramaturgie Els Theunis

Matilde Quirynen - Onder het melkwoud

Dylan Thomas schreef Under Milk Wood oorspronkelijk voor de Britse radio. De vertaling van Hugo Claus was net zo'n sensatie als het stuk zelf. In Onder het melkwoud neemt een leidende stem de luisteraar mee naar de dromen en de diepste gedachten van de inwoners van het fictieve, vervallen vissersdorp Llareggub. De toeschouwer wordt uitgedaagd om zijn verbeelding te laten werken. Er wordt onderzocht hoe een verhaal met een minimum aan middelen tot leven gebracht kan worden in de hoofden van het publiek.

Onder het Melkwoud is het afstudeerproject van Matilde Quirynen aan LUCA Drama Leuven.

0p donderdag 9 en vrijdag 10 augustus om 17u op Campus Hemelrijk
>>>TICKETS

tekstbewerking en regie Matilde Quirynen spel Kobe Dupont, Elsa van Dijk, Jonas Van  Thielen, Tom Viaene, Tom Voet muzikaal ontwerp Kobe Dupont coaching Kaspar Schellingerhout, Lien De Graeve grafisch ontwerp en foto’s Karen van der Slikke

met dank aan LUCA Drama, Walpurgis, hetpaleis, Mitch Van Landeghem, Timme Afschrift

Mining Stories - Silke Huysmans en Hannes Dereere

‘Mining Stories’ is een documentaire theaterperformance over een mijnramp in de regio Minas Gerais, Brazilië waar Silke Huysmans als kind is opgegroeid. Via interviews die ze zowel in Europa als in Brazilië verzamelden, nemen ze je mee op een intrigerende reis langs verschillende thema’s zoals herinnering, politiek, religie en storytelling.

De Brusselse theatermakers Silke Huysmans en Hannes Dereere vertrekken in hun werk vanuit concrete situaties, gebeurtenissen of plaatsen die een brede thematiek in zich dragen.De documentaire performance Mining Stories (2017) werd geselecteerd voor Circuit X en gaat komend seizoen op tour in binnen- en buitenland

op zaterdag 11 augustus om 19u  en zondag 12 augustus om 15u  in De Nieuwe Zaal 

>>>TICKETS

een voorstelling van Silke Huysmans, Hannes Dereere performance Silke Huysmans dramaturgisch advies Dries Douibi technische ondersteuning Christoph Donse Decor Frédéric Aelterman, Luc Cools Portugese transcriptie Luanda Casella, Miguel Cipriano productie Kunstenwerkplaats Pianofabriek, Bâtard Festival coproductie Noorderzon Festival, KAAP Creative Compass residenties Veem House For Performance, Campo, CC De Grote Post, KAAP Creative Compass, Grand Theatre Groningen, Kunstenwerkplaats, Pianofabriek, Kunstencentrum Vooruit

met de steun van Vlaamse Gemeenschapscommissie, Sabam For Culture

Chimo zei Lila - Silke Van Kamp

Chimo Zei Lila is een radicale theaterbewerking gebaseerd op het beroemde boek Lila dit ca,geschreven door een onbekende schrijver met het pseudoniem Chimo. 


Chimo woont in een grauw, uitzichtloos Parijs’ banlieue wanneer hij Lila ontmoet. Ze is openhartig, schaamteloos en praat het liefst over seks. Vanaf het moment dat Lila begint te praten onthoudt hij álles wat ze zegt en doet. Chimo Zei Lila is een rauwe, poëtische vertelling over vrouwelijke seksualiteit en liefde in een wereld waar schoonheid weinig voorkomt. Humorvol en schaamteloos spelen ze als kinderen een spel dat dreigt mis te lopen. Want een begin van iets nieuws is onlosmakelijk verbonden aan de angst voor het einde daarvan. 

Chimo zie Lila is het afstudeerwerk van Silke van Kamp aan de opleiding  Regie van Toneelacademie Maastricht.


op zaterdag 11 en zondag 12 augustus om 17u  op campus Hemelrijk
>>>TICKETS

 

naar Lila dit ça, Chimo (1996)  bewerking Yentl van Stokkum  regie Silke van Kamp spel Leandro Ceder & Claire Hordijk  dramaturgie & scriptdoctor Jip Vuik  regie-assistentie & productie Luca Meisters  scenografie & posterbeeld Mees Walter  begeleiding Liesbeth Coltof  mede mogelijk gemaakt door VIA ZUID met dank aan Toneelacademie Maastricht, Toneelmakerij, Tarik Moree, Kristina Zimmermann, Lynn Schutter 

 

Wat (niet) weg is - Fien Leysen

Een voorstelling over gemis, het menselijke geheugen, en wat er overblijft van de dingen die voorbij gaan.
In een brief aan de heer Jef Colruyt wordt op een speelse manier gezocht naar antwoorden op onbeantwoordbare vragen. Hoe ga je als persoon en als maatschappij het best om met verlies? Hoe lang mag missen duren? Heeft het zin om alles bij te houden en te onthouden? Kan je je leven in tekst en beeld vastleggen? En wat gebeurt er met ons wanneer we sterven?

 “Wat (Niet) Weg Is” is een zoektocht naar troost en antwoorden, langs wetenschap en persoonlijke anekdotes, in de vorm van een multimediale voorstelling. Elke toeschouwer krijgt de kans om het verhaal alleen te beleven, aan de hand van desktopbeelden, interviews, en een persoonlijke vertelling.

Fien Leysen studeerde in 2017 af als drama-studente aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. “Wat (Niet) Weg Is” is haar afstudeerwerk van de masteropleiding Woordkunst.

dagelijks om  11u - 12.30u - 14.30u - 16u - 17.30u - 19u in de kelder 

>>> TICKETS

tekst, vertelling, camera, montage Fien Leysen decor & scenografie Manu Siebens, Fien Leysen, Hugo Moens begeleiding Tom Struyf, Willem De Maeseneer, Geert De Vleesschauwer mentor Rebekka De Wit artistiek advies Bart Baele met speciale dank aan Benjamin Albertijn

Kenneth Berth

Kenneth Berth studeerde ‘Radio’ aan het Ritcs in Brussel. Zijn radiodocumentaires ‘Aan de lopende band’ en ‘Lente’ werden respectievelijk genomineerd voor de NTR Radioprijs en de Prix Europa. Hij maakte ook documentaires voor Klara, het Nederlandse NPO Radio 1, de Schouwburg van Kortrijk en Het nieuwstedelijk. We selecteerde drie audiowerken.

VENSTERS

“Het is een soort kijkdoos, je kan helemaal naar binnen kijken.” “Het voelt alsof je lekker tv aan het kijken bent.” Als je door het venster van je huis kijkt, wat zie je dan? Documentairemaker KennethBerth, ging met die vraag voor het raam van 6 verschillende Amsterdammers zitten. Amsterdam is een plek waar je “stukjes maatschappij voorbij ziet dwarrelen” en “kan wegdromen achter het roze licht”. “Het leven komt hier voorbij.” Maar in de reflectie van je raam, kan je ook soms jezelf zien. 6 verschillende ramen van 6 verschillende Amsterdammers met 6 verschillende uitzichten, dat is ’Vensters’.

doorlopend aan het venster

>>>GRATIS

JESS

“In elke mens schuilt helaas een potentiële moordenaar.” Hoe kan je in staat zijn om iemand te vermoorden? De persoon die je nota bene het liefst ziet. En hoe kan je aanvaarden dat je broer of zoon zijn vrouw om het leven heeft gebracht? “Jess” is een documentaire over “de dag waarop de tijd stilstond”, de dag waarop iemand het leven werd ontnomen en alle omringende levens nooit meer hetzelfde zouden zijn. 

dagelijks om  11u - 12.30u - 14.30u - 16u - 17.30u - 19u in het auditorium

>>>GRATIS

deTIEN (Kenneth Berth & Het nieuwstedelijk)

Het nieuwstedelijk sprak met tien jongeren uit Hasselt en Genk, op één van de belangrijkste kantelpunten in hun leven: het einde van de middelbare school. Voor hen ligt de toekomst. Keuzes dringen zich op. Werken of studeren? Verwachtingen, dromen en ontgoochelingen worden in kaart gebracht. Tien intieme en eerlijke portretten in de slipstream van Een ontgoocheling, een voorstelling van Adriaan Van Aken.

doorlopend in de foyer

>>>GRATIS