HET NIEUWSTEDELIJK

Trage Suikers op LUCA campus C-mine

woensdag 28 november om 17u

Trage Suikers is het artistieke labo van Het nieuwstedelijk. We stellen een programma samen vol tekst, muziek, debat, theater en audio. Op woensdag 28 november om 17u verlaten we de theaterzaal en zijn we te gast in LUCA Campus C-mine voor een bijzondere namiddagversie over engagement, kunst en politiek! Het ideale evenement voor wie 'niet geïnteresseerd is in politiek’ en zich daar stiekem voor schaamt.  Reserveer je plaatsen hier. 

Met:
De Kiezer Beslist. Een voorstelling én podcast waarvoor theater- en audiomaker Adriaan van Aken 1500 stoplappen en andere platitudes van Vlaamse en Brusselse politici verzamelde en samen met Joris Caluwaerts(Stuff.) bewerkte tot een bij wijlen dansbaar audiowerkstuk.
In het laatste deel neemt temidden de veelheid aan politieke stemmen, finaal een jongeling het woord, een twintiger, die domweg op zoek is naar zijn plek onder de zon, gespeeld door LUCA Drama Alumnus Matthias Van de Brul.

De 'Hoop' speech. “De werkelijkheid is niet onveranderlijk. Alles zou anders kunnen zijn. Utopieën kunnen de manier waarop de wereld vandaag draait, ontmaskeren als slechts één van vele mogelijkheden.” Lena Devillé bracht de ‘verander alles’ speech uit Hoop (Stijn Devillé) in het Vlaams Parlement. Een schitterende stukje politiek theater mét inhoud.

De ééndagspartij. LUCA School of Arts campus C-mine docent en onderzoeker Niek Kosten is gefascineerd door activisme, publieke ruimte en vernaculair design. Met de ‘Eendagspartij’ onderzocht hij hoe burgers hun eigen mening vorm kunnen geven los van bestaande partijprogramma's. Burgers eisen meer inspraak, burgerbewegingen formuleren alternatieven voor de bestaande partijpolitiek. De Eendagspartij wil burgers stimuleren om na te denken over wat zíj willen (in plaats van te moeten kiezen voor één van de 8-tal partijprogramma’s) en daarin mondiger te zijn (en misschien in de toekomst zelf iets te ondernemen).


Point of Vote. Lien Vande Kerkhof studeerde mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam en is wetenschapsredacteur voor de Universiteit van Vlaanderen. Naar aanleiding van de Genkse gemeenteraadsverkiezingen startte ze het videoplatform Point Of Vote op youtube en facebook. In tien filmpjes rond tien concrete thema’s maakte ze jongeren wegwijs in de politiek. Bovendien modereerde ze Debattle in Genk, een groot jeugddebat, en legde ze toekomstige bestuurders en oude politieke rotten het vuur aan de schenen.